Carla del Ponte többet vár Szerbiától

2007.06.06. 19:12

Kedvező jelentést terjeszt a Nemzetközi Törvényszékkel (NT) folytatott szerb együttműködésről az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé a hágai testület főügyésze, aki azonban további hágai vádlottak elfogására utalva addig is újabb "pozitív lépéseket" vár Belgrádtól.

Del Ponte véleménye döntő jelentőségű a Szerbia európai uniós társulási megállapodásáról folytatott, tavaly befagyasztott tárgyalások felújításához, amelyről júniusban határozhatnak az unió vezetői. Az EU üdvözölte az extábornok, Zdravko Tolimir - a leginkább keresett egyik hágai vádlott, Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető egykori munkatársa - elfogását, de a főügyész jelentésétől tette függővé a megbeszélések újrakezdésének időpontját. A főügyész Boris Tadic szerb elnökkel szerdán Belgrádban tartott megbeszélést.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék főügyésze hétfőn kezdett négynapos látogatást a szerb fővárosban, hogy felmérje, milyen előrelépés történt, illetve várható az NT-vel való, korábban elégtelennek minősített belgrádi együttműködésben.

Del Ponte először találkozott a május közepén EU-barát pártok által alakított új szerb kormány tagjaival, akik igyekeztek őt arról meggyőzni: Belgrádban megvan a kellő politikai akarat arra nézve, hogy lezárják a törvényszékkel folytatott együttműködést, ez pedig a még szabadlábon lévő - a törvényszék szerint többségében Szerbiában bujkáló - öt hágai vádlott elfogását is magában foglalja.

Belgrád érvei és tettei a jelek szerint meggyőzték a főügyészt, ám Del Ponte nyomatékosan szorgalmazta a szökésben lévő többi vádlott s főleg Mladic elfogását, hangsúlyozva, hogy eredményeket akar, és azonnal. Újabb vádlottak kézre kerítésének lehetőségére is célzott, úgy vélvén: jelentése benyújtásáig van még idő arra, hogy Belgrád konkrét "pozitív lépéseket" tegyen.

A főügyész a Financial Times című brit lapban szerdán közölt, Belgrádban is ismertetett interjújában úgy vélte, hogy "néhány héten belül" elfoghatják Mladicot, ha az új szerb kormány az EU elvárásainak megfelelően folytatja együttműködését az unióval.
Az uniós tárgyalások felújítása nagyon fontos lenne Belgrád számára, az európai integráció terén ugyanis jelentős lemaradásban van szomszédaitól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK