Feltételezett al-Kaida összekötőt fogtak el

2007.06.06. 21:00

Az al-Kaida terrorhálózat egyik feltételezett összekötőjét fogták el Kelet-Afrikában, és e héten a guantánamói katonai börtönbe szállították - jelentette be szerdán a Pentagon.

A férfi neve Abdullahi Szudi Arale, nemzetiségét nem közölték. A pakisztáni al-Kaida és a kelet-afrikai térségben működő al-Kaida csoportok között látott el összekötői tevékenységet. Kelet-Afrikában tevékenykedő szélsőségeseknek segített fegyver és robbanóanyag beszerzésében, hamis okmányokkal segítette al-kaidások utazásait és harcosok beutazását Szomáliába. Vezető szerepet játszott a Szomália Iszlám Bírósága nevű mozgalomban, amelyet tavaly etióp támogatással szorítottak ki Mogadishuból a szomálai kormányerők.

Az amerikaiak azt sem közölték, hogy pontosan hol és kik fogták el Aralét, mert ennek felfedésével jelenleg is folyamatban levő művelet sikerét veszélyeztetnék. Csak annyit mondtak, hogy az elfogás az elmúlt hetekben történt.

A kubai guantánamói bázison létesített börtönben 380 terrorizmussal gyanúsított személyt tart fogva az Egyesült Államok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK