Meglágyította a hágai főügyész szívét Belgrád

2007.06.06. 16:00

Lökést adhat az EU-tagságra ácsingózó Szerbiának, hogy múlt héten elfogták a háborús bűnök miatt körözöss Ratko Mladic tábornok egykori segítőjét, Zdravko Tolimirt. A hágai főügyész ugyanis jelezte, kedvező véleményt ad majd arról, hogy mennyire együttműködő Belgrád. Az Európai Parlament jelentéstevője ugyanakkor közben kijelentette, hogy Ratko Mladic és Radovan Karadzic hágai kiadatása nélkül Szerbia nem írhat alá társulási megállapodást az Európai Unióval (EU).

Kedvező jelentést terjeszt a Nemzetközi Törvényszékkel (NT) folytatott szerb együttműködésről az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a hágai testület főügyésze. Ez azután derült ki, hogy a főügyész, Carla Del Ponte Belgrádban tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel. Del Ponte véleménye döntő fontosságú a Szerbia európai uniós társulási megállapodásáról folytatott, tavaly befagyasztott tárgyalások felújítását illetően, amelyről júniusban dönthetnek az unió vezetői. Az EU a főügyész jelentésétől tette függővé a megbeszélések újrakezdésének időpontját.

Szerbia számára legutóbb az csillantotta fel az EU-hoz való közeledés reményét, hogy a múlt héten elfogták az egyik legkeresettebb hágai vádlottat: Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok - Ratko Mladic fővádlott egykori közeli munkatársát.

Az elfogást követően Olli Rehn, a bővítésért felelős uniós biztos azt mondta, arra számít, hogy már júniusban folytatódni fognak a tárgyalások a társulási megállapodásról. Az egyeztetéseket nagyjából egy éve függesztették fel, épp azért, mert az EU szerint Szerbia nem tett meg mindent a háborús bűnökkel vádolt személyek, Ratko Mladic egykori tábornok és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök kézrekerítése érdekében.

Az Európai Parlament jelentéstevője, Jelko Kacin Oliver Dulic szerb parlamenti elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után ugyanakkor azt jelezte: Szerbia addig nem lehet az EU társult tagja, amíg el nem fogják Ratko Mladicot és Radovan Karadzicot. "Minden kártya az önök kezében van. Amikor megvalósul a maradéktalan együttműködés, következhet az aláírás" - mondta a szlovén politikus, aki a nap folyamán Vojislav Kostunica szerb kormányfővel és több miniszterrel is találkozik.

Kacin Belgrádban fel kívánja mérni, milyen előrelépést tett Szerbia a társulási megállapodásról folytatott, tavaly befagyasztott tárgyalások felújítása felé, amelyről várhatóan júniusban dönt az EU. Az európai integrációs folyamatban a térség országai közül már többen messze megelőzték Szerbiát - EU-tagok lettek, csatlakozási tárgyalásokat folytatnak, vagy tagjelöltek -, Belgrád azonban megrekedt az integráció kezdeti szintjén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK