Fütyülnek a franciák a radikális imámok jogaira

2007.06.08. 10:53

Gyakran a nemzetközi jogot megsértve toloncolják ki a radikális iszlám tanokat hirdető, vagy a terrorizmus elleni küzdelem szemponjából kockázatosnak ítélt, korábban francia állampolgárságot szerzett személyeket a francia hatóságok. A Human Rights Watch szerint hiányosak a vonatkozó francia törvények, és a vitatható eljárások mind jobban elidegeníthetik a muszlim lakosságot a többségtől.

Adel Tebourski 2006-ban már alig várta, hogy kiszabaduljon a börtönből, találkozzon fiával és befejezze könyvét. A 2000-ben francia állampolgársághoz jutott tunéziai születésű férfit egy évvel később vették őrizetbe, majd 2005-ben ítélték hat év börtönre, Ahmed Sah Maszúd afgán hadúr meggyilkolásával kapcsolatban - segítséget nyújtott ugyanis annak a két merénylőnek, akik egy öngyilkos akcióban megölték a tálibellenes afgán erők legfontosabb vezetőjét. Egy nappal tavaly nyári szabadulása előtt azzal kellett szembesülnie, hogy megfosztották francia állampolgárságától, és a szabadság helyett egy kitoloncolásra váróknak fenntartott fogda várja.

Gyorsan beadott menekültkérelme ellenére a férfit végül Tunéziába toloncolták ki, jóllehet Franciaország is aláírta azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyek értelmében olyan országba nem toloncolnak ki senkit, ahol esetleg kínzásnak lenne kitéve a kiutasított. Szülőhazájában ugyan nem vették őrizetbe, de a Human Rigths Watch szerdán kiadott jelentése szerint folyamatos leplezetlen rendőrségi megfigyelés alatt tartja a tunéziai rendőrség. A férfi ügyében lefojtatott eljárás miatt az ENSZ kínzás elleni bizottsága el is marasztalta idén, május elején Franciaországot. Ez már a második ilyen eset volt.

A jogvédők szerint a franciák előszeretettel teszik félre az emberi jogokat, ha az iszlámot radikálisan követő, vagy feltételezett terroristákkal kapcsolatba hozott bevándolrókról van szó. A HRW szerint 2001 szeptembere óta 70 iszlám radikálist toloncoltak ki, közöttük 15 imámot. Csakhogy a törvények nem tartalmaznak garanciát arra, hogy ha olyan országba küldik vissza az érintetteket, ahol esetleg kínzásoknak, vagy rossz bánásmódnak lehetnek kitéve, akkor felfüggesszék a kiutasítási eljárást.

Ráadásul a radikális imámokat - akiket a franciák csak "gyűlöködő prédikátoroknak" neveznek - olyan titkosszolgálati jelentések alapján vádolják meg, amelyek nem jelölik meg sem forrásaikat, sem a vádak alapjául szolgáló információk megszerzésének módját, így szinte teljesen ellehetetlenítik a védelmet. A jogvédők által megvizsgált esetekben az imámok valóban szélsőséges eszméket hirdettek, de messze nem olyan mértékben és hevességgel, amely igazolta volna a szólásszabadság jogába való ilyen beavatkozást - állítja a HRW.

A jogvédők szerint a nem átlátható és tisztességesnek sem nevezhető eljárások a közbiztonság védelmének kudarcát és a társadalmi összetartás meggyengülését eredményezik. Ráadásul ezekkel Franciaország a nemzetközi előírásokat is megsérti. "A terrorizmus megelőzése nem csak hatékony rendőrségi és titkosszolgálati munkából áll. Az emberek szimpátiájának megnyeréséről is szó van. Az emberi jogok hatályon kívül helyezése a kitoloncolásoknál rossz üzenetet közvetít a franciaországi muszlimok felé" - közölte Holly Cartner a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK