Jogvédők követelőznek a CIA-rabok ügyében

2007.06.07. 6:24

Hat jogvédő szervezet közzétette 39 olyan személy nevét, aki szerintük az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által működtetett titkos fogdákban sínylődik. Az amerikai kormány azt állítja, kiürítette ezeket a börtönöket.

A londoni székhelyű Amnesty International, a New York-i Human Rights Watch, továbbá két-két brit és amerikai emberi jogi csoport "Jegyzőkönyvön kívül: az Egyesült Államok felelőssége a 'terrorizmus elleni háborúban' kikényszerített eltűnésekért" címet viselő 21 oldalas jelentésben firtatják a szóban forgó 39 őrizetes sorsát.

A jelentés tartalmazza az eltűntek - egyiptomi, kenyai, líbiai, marokkói, pakisztáni és spanyol állampolgárok - pontos nevét és nemzetiségét. Négy olyan személy is szerepel a felsorolásban, akinek a neve eddig egyszer sem bukkant föl a titkos börtönökről szóló értesülések között.

A dokumentum összeállítói a jelentésben többek között leírják a titkos fogva tartás helyszíneit, azt, hogy rosszul bánnak a fogva tartottakkal, és azt is, hogy az őrizeteseket mely országokba szállították tovább. A jelentés felfedi azt is, hogy a bebörtönzöttekkel együtt fogva tartják azok hozzátartozóit is - szüleiket, feleségüket, vagy éppen gyerekeiket. (A jogvédők szerint ez utóbbiak között hétéves gyerek is van.)

Az emberi jogi csoportok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások fő kitervelőjeként emlegetett pakisztáni Háled Sejk Mohammed példáját hozzák föl. Az ő 7, illetve 9 éves gyerekét négy hónapon át megfosztották a szabadságtól, és az apjukról kérdezték őket.

George Bush amerikai elnök tavaly szeptemberben elismerte a titkos börtönök működését. Ugyanakkor a washingtoni kormányzat azt állította, az al-Kaida terrorhálózat "értékesnek tartott" 14 tagjának a guantánamói amerikai börtöntáborba szállítása óta a CIA nem tart fogva több embert.

A jogvédők nem kérdőjelezik meg, a kormányok kötelessége, hogy megvédjék az embereket a terrorcselekményektől, de elfogadhatatlan, hogy férfiakat, nőket, sőt gyerekeket tartanak fogva az őket védő legalapvetőbb jogi garanciák figyelmen kívül hagyásával - mondta Claudio Cordone, az Amnesty International kutatási igazgatója. Hozzátette: "az amerikai kormánynak egyszer és mindenkorra véget kell vetnie ennek a jogellenes és erkölcsileg visszataszító gyakorlatnak".

KAPCSOLÓDÓ CIKK