Tíz év alatt közel 1 milliárd fontot (372 milliárd forint) fizetett titokban a brit BAE Systems, Európa legnagyobb hadiipari konszernje egy szaúdi hercegnek, hatalmas katonai vadászgép megrendelésért cserébe - állítja a BBC. Akár évi 120 millió fontot is átutalhattak a brit kormány tudtával Bandar bin Szultán hercegnek, Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének. A magyar légierő által is használt Gripeneket is gyártó BAE Systems azt mondja, jogszerűen járt el.

A brit kormány tudtával, évente több százmillió fontot fizetett titokban a brit BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari konszern Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének, akinek kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben - hangzott el a BBC televízió riportjában.

A Panorama című politikai háttérműsor adatai szerint Bandar bin Szultán hercegnek a BAE tíz év alatt évente 120 millió fontot (44 milliárd forintot) utalt át a washingtoni szaúdi nagykövetség külön számláira. Szaúd-Arábia egy 1985-ös megállapodás értelmében több mint 100 katonai vadászgépet vásárolt a brit cégtől.

Az ügyletre, amelyet a brit védelmi minisztérium negyedévente hagyott jóvá akkor derült fény, amikor a korrupciós ügyeket vizsgáló Serious Fraud Office (SFO) nyomozásba kezdett. A fizetést Lord Goldsmith, Anglia és Wales legfőbb ügyésze 2006-ban leállíttatta. Tony Blair brit miniszterelnök akkoriban nemzetbiztonsági aggályokkal indokolta a döntést.

Bandar herceg nem volt hajlandó kommentálni a hírt, míg a BAE Systems azt mondta, mindenkor jogszerűen járt el. A BBC szerint az egyik ilyen számla csak a herceg-nagykövet saját Airbus A340-es repülőgépének fenntartási költségeit szolgálta. A szaúdi diplomata, aki húsz évig volt washingtoni nagykövet, most pedig a szaúdi nemzetbiztonsági tanács elnöke, évente "a Holdig és az onnan visszavezető" úttal egyenlő távolságot tett meg a géppel - hangzott el a műsorban