Házi őrizetben a volt perui elnök

2007.06.08. 20:20

A chilei legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte pénteken Alberto Fujimori volt perui elnök házi őrizetbe vételét. A különféle bűncselekménnyel vádolt volt elnököt így próbálják megakadályozni, hogy hazájában kicsússzon a felelősségre vonás alól.

Névtelenséget kérő santiagói bírósági források szerint Urbano Martin bíró azért döntött így, mert Limában attól tartottak, hogy a hazájában korrupciós ügyekkel, sikkasztással és emberi jogsértésekkel vádolt egykori perui államfő megpróbál megszökni Chiléből, vagy Japán santiagói nagykövetségére menekül, hogy megússza a perui hatóságoknak való kiadatást.

Egy chilei államügyész csütörtökön adta át jelentését az ország legfelsőbb bíróságának, amelyben Fujimori kiadatását javasolta.

A japán bevándorló családban született Fujimori 1990-2000 között volt perui államfő. Lemondása után Japánban élt száműzetésben. 2005 novemberében váratlanul felbukkant Chilében, ahol őrizetbe vették majd fél év elteltével óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Az exelnök tagadja az elleni felhozott vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK