Az amerikai képviselőház jóváhagyta csütörtökön az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozását biztosító törvényjavaslatot. Ezzel a szenátus áprilisi döntése után a demokrata többségű képviselőház is szembeszállt George Bush amerikai elnök vétófenyegetésével. Az embriókon végzett őssejtkutatástól több súlyos betegség gyógyítását remélik az ügy támogatói. Az ellenzők azonban gyilkossághoz hasonlítják az eljárást.

Az amerikai képviselőház 247-176 arányban hagyta jóvá a szenátus által már áprilisban elfogadott javaslatot, amelynek az a célja, hogy feloldja az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának jelenlegi korlátozásait. George Bush amerikai elnök azonnal jelezte, hogy megvétózza az törvényt, csakúgy mint tette azt tavaly, egy hasonló szövegű jogszabály esetében.

"Ha aláírnám, akkor az amerikai adófizetők először pénzelnék embriók elpusztítását. Ez súlyos hiba lenne, ezért meg fogom vétózni a javaslatot" - mondta Bush a heiligendammi G8-csúcstalálkozón. Az elnök 2001. augusztus 9-én rendelte el, hogy szövetségi finanszírozással csak az ezen időpont előtt megtermékenyített embriókon végezhető őssejtkutatás.

Az elnöki vétó felülírásához kétharmados többség szükséges, ami azonban a csütörtöki szavazás eredménye alapján nem lesz meg. A republikánus képviselők ugyanis az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, ami szerintük gyilkosság. A többségben lévő demokraták szerint viszont a korlátozás létfontosságú orvosi kutatásokat akadályoz.

Az őssejtek a megtermékenyítés után keletkező éretlen sejtek, amelyek képesek bármilyen szövetté fejlődni. A kutatók azt remélik, hogy az embriókból nyert, lefagyasztott őssejtekből képesek lesznek helyreállítani a betegség vagy sérülés miatt rendellenesen működő szövetet, szerveket. Ez áttörést jelenthetne az Alzheimer-, és a Parkinson-kór, a cukorbetegség és más súlyos betegségek gyógyításában - állítják a kutatások támogatói. Az őssejtek kinyerésével azonban az embrió - a jelenlegi eljárás szerint - elpusztul.