A terrorral indokolja Blair a szaúdi sikerpénz elhallgatását

2007.06.08. 14:27

Tony Blair brit miniszterelnök tanácsára titkolóztak és állították le a nyomozást a Bandar szaúdi hercegnek - hatalmas vadászgép rendelésért - titokban fizetett 1 milliárd font (372 milliárd forint) ügyében - írja a Times. Blair szerint "létfontosságú nemzeti érdek" fűződött ahhoz, hogy a korrupciós és megvesztegetési botrány ügyében ne nyomozzanak.

A Times szerint Lord Goldsmith főügyész - Tony Blair brit miniszterelnök tanácsára - tavaly leállította a súlyos korrupciós ügyekben vizsgálódó Serious Fraud Office (SFO) nyomozását annak az 1,2 milliárd fontnak az ügyében, amelyet a brit kormány tudtával a BAE Systems fizetett Bandar szaúdi hercegnek több száz brit vadászgép megrendelésért cserébe. A brit BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari konszern és Bandar herceg Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövete is visszautasította a korrupciós vádakat. A pénzátutalás tényét nem tagadták.

Tony Blair szerint ha a nyomozás folytatódott volna, akkor nagyon komoly gyanúsítgatások merültek volna fel a szaúdi királyi családdal szemben. "Az én feladatom, hogy tanácsot adjak abban, ésszerű-e ez, amikor a nyomozás nem vezetett volna sehova azonkívül, hogy tönkre tette volna országaink kapcsolatait, amelyek létfontosságúak a terrorizmus elleni harcban, a Közel-Keleten és a brit érdekek szempontjából" - mondta Blair a G8-csúcson. Blair a hétfői parlamenti ülésen számíthat össztűzre.

Jack Straw volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a világ nem tökéletes. "Nagyon komoly a terrorfenyegetettség az országban, és az ez elleni küzdelemben nagyon fontos Szaúd-Arábia segítsége. A miniszterelnök helyesen döntött, hogy ezt nem veszélyeztette" - tette hozzá Straw. Lord Golsmith ezért tavaly arra utasította a nyomozókat, hogy az ügyet rejtsék el az OECD korrupcióellenes megfigyelői elől is - írja a Times. "Gyanítottuk, hogy a brit kormány titkolózik előttünk" - mondták a lapnak OECD-hez közelálló források. Lord Goldsmith szóvivője szerint az OECD-nek nemzetbiztonsági okokból nem árultak el mindent

A BBC televízió csütörtökön azt állította, hogy a BAE Systems legalább tíz éven keresztül negyedévente 30 millió fontot, összességében tehát 1,2 milliárd fontot (440 milliárd forintot) utalt át a szaúdi hercegnek egy washingtoni bankon keresztül. Tette azt annak a Szaúd-Arábiával húsz évvel ezelőtt kötött, majd megújított fegyverszállítási és szolgáltatási szerződésnek a keretében, amelynek összértéke mára eléri a 43 milliárd fontot (16 ezer milliárd forint). A brit konszern állítólag az üzlet létrejöttében játszott kulcsszerepéért utalt pénzt Bandar hercegnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK