Harminc tamil tigrist ölt meg a Srí lanka-i hadsereg

2007.06.09. 11:01

A Srí lanka-i hadsereg szombaton bejelentette, hogy csapatai 30 tamil lázadót öltek meg egy heves összecsapásban. A lázadók közül hárman ciánkapszulával öngyilkosságot követtek el, hogy ne essenek fogságba.

"Becsléseink szerint a katonák megöltek 30 tamil tigrist, ezenkívül három öngyilkosságot követett el a katonák szeme láttára" - mondta el a hadsereg egyik szóvivője, aki szokás szerint névtelenségbe burkolódzott. Szavai szerint a kormánykatonák a tamil tigrisek négy bázisán ütöttek rajta.

Ami a hadsereg veszteségeit illeti, a szóvivő egy katona haláláról és 17 sebesüléséről adott számot, a dzsungel borította Thoppigala térségben zajló harcokról beszámolva.

A szigetország tamilok lakta keleti felében folyamatos harcok dúlnak a kormánykatonák és a dzsungelekben élő tamil tigrisek között. A lázadók célja a teljes jogú állampolgárság: az oktatáshoz, a munkához, és a szavazáshoz való jog megszerzése a szingaléz többség vezette országban.

Egy terrorizmusellenes rendőrségi akció keretében csütörtökön megkezdték a tamilok kitelepítését a fővárosból, Colomboból. A Srí Lanka-i védelmi tárca szerint a rendőrségi akcióban 376 személyt szállítottak fel buszokra, s indítottak útnak az északi Vavanija és Jaffna, illetve a keleti Batticsaloa és Trincsomali városok tamil negyedei felé. Az akciót később a legfelsőbb bíróság leállíttatta.