Becézve éljenezték Busht az albánok

2007.06.10. 19:47

"Bushi, Bushi, Bushi" kiáltásokkal fogadták a Koszovó függetlenségének támogatásáról nyilatkozó Bush amerikai elnököt Albániában. George W. Bush fürdött a helyiek szeretetében.

Miután George W. Bush amerikai elnök vasárnap a Tiranától 30 kilométernyire fekvő Fushe-Kruja településen felkereste az amerikai mikrohitelekből létesült kávéházak egyikét, odalépett a több száz fős ujjongó tömeghez, amely "Bushi, Bushi, Bushi" kiáltásokkal fogadta.

A védőkerítésnél szorongó kíváncsiskodók tülekedtek azért, hogy egy pillantást vessenek az elnökre, vagy akár meg is érinthessék. Kezek százai nyúltak az utca széléről az örömtől sugárzó és nevető amerikai államfő felé. Bush hagyta, hogy átöleljék, egy férfi még kezet is csókolt neki. Egy idősebb asszony hevesen karjai közé szorította, és alig akarta elengedni. Többen megsimították a haját. Akár egy rocksztár, úgy lépett fel Bush repülőgépe lépcsőjére, és integetett "rajongóinak".

Bush Tiranában vasárnap Sali Berisha albán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén leszögezte: a tárgyalások céljaként a Koszovónak adandó "bizonyos fokú függetlenséget" kell kitűzni. "Kérdés, hogy lehet-e végtelen párbeszédet folytatni egy olyan témáról, amelyet már eldöntöttünk" - mondta az amerikai elnök, és hozzátette: "Sajnálom, hogy nem teljesültek a Koszovóval kapcsolatos várakozások. Éppen ezért lendítünk a folyamaton."
  
Az amerikai elnök hétfőn kezdte meg egyhetes európai körútját, amelynek során felkereste Csehországot, Németországot - ahol a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország csúcstalálkozóján vett részt -, majd Lengyelországot, Olaszországot és a Vatikánt, ezt követte Albánia. Innen vasárnap este az európai körút utolsó állomására, Bulgáriába utazott tovább.

KAPCSOLÓDÓ CIKK