Független etikai vizsgálatot kezdeményezett saját maga ellen a korrupcióval vádolt brit BAE Systems. A legnagyobb európai hadiipari csoportot egy szaúdi hercegnek, valamint cseh politikusoknak vadászgép-megrendelésekért cserébe fizetett kenőpénzek miatt érik támadások.

Az angol-walesi igazságszolgáltatás egykori legfőbb elöljárójának vezetésével indul független vizsgálat a brit BAE Systems hadiipari cég korrupciógyanúsnak tartott ügyeiben, amelyekről hétfőn újabb titkos kifizetéseket sejtető lapértesülések jelentek meg Londonban.

Jóllehet a brit kormány folyamatosan elveti az egyre duzzadó botrány tavaly leállított hivatalos vizsgálatának újraindítását, a BAE - a legnagyobb európai hadiipari csoport - most maga közölte, hogy független etikai vizsgálatot kezdeményez értékesítési eljárásainak feltárására. A vizsgálóbizottságot a BBC hétfői értesülése szerint Lord Woolf nyugalmazott lordfőbíró vezeti; e tisztség viselője az angol-walesi bírósági rendszer elnökének szerepét tölti be.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit lap, amely cikksorozatot közöl a BAE ügyleteiről, hétfőn arról írt, hogy újabb titkos kifizetések nyomára akadt; ezek kedvezményezettje egy lobbista, akinek szerepe nem teljesen tisztázott.