Merénylet áldozata lett egy libanoni képviselő

2007.06.13. 19:10

Robbantásos merényletben életét vesztette szerdán Válid Eido libanoni kormánypárti képviselő és még kilenc másik ember - közölték biztonsági források. A halálos áldozatok között van a Szíria libanoni befolyását ellenző párt politikusának egyik fia is. A merényletnek kilenc sebesültje is van.

A robbanás a bejrúti tengerparti sétány közelében történt, egy vidámpark és a hadsereg sporttelepe mellett késő délután. Egy parkoló autó alatt helyezték el a merénylők a pokolgépet.

A 61 éves Válid Eido a parlament védelmi bizottságának elnöke volt, közeli politikai szövetségese Szaad al-Haríri pártvezetőnek, a 2005 februárjában meggyilkolt Rafík Haríri volt miniszterelnök fiának. Az Egyesült Államok elítélte a szerdai robbantást, és támogatásáról biztosította a libanoni kormányt.

Kevesebb mint négy hét alatt, amióta összetűzések zajlanak Nahr el-Bared libanoni palesztin menekülttábornál, ez volt a hatodik robbanás Bejrútban és környékén. Az előző öt robbanásnak összesen két halálos áldozata volt.

A támadás nem az első a Szíria-ellenes politikusok elleni támadások sorában sem. Ez a sorozat a Rafík Haríri elleni merénylettel kezdődött. A legutóbbi áldozat Pierre Dzsemájel ipari miniszter volt, akit tavaly novemberben lelőttek Bejrútban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK