Százezreket figyel terrorgyanú miatt az FBI

2007.06.14. 17:15

Több mint félmillió személyt figyel az FBI a terrorellenes küzdelem indokán - közölte az amerikai ABC televízió. Polgárjogi szakértők szerint a felduzzadt lista használhatatlan a terrorellenes küzdelemben, és ártatlan emberek elfogását alapozza meg.

509 ezer név szerepel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) úgynevezett terroristamegfigyelési listáján - állítja az amerikai ABC televízió. Bár a legfőbb szövetségi bűnüldöző hatóság titkosan kezeli a megfigyeltek listáját és azok számát, az ABC a jelzett adatra bukkant a nyomozó hatóság 2008-as költségvetési tervezetében, amelynek egy része az igazságügy-minisztérium honlapján olvasható.

Az elhárítási és nyomozó ügynökségek között működő Nemzeti Terrorizmusellenes Központ (NCTC), amely a nemzetközi szervezetekhez köthető feltételezett terroristák listáját kezeli, annyit közölt, hogy náluk 465 ezer név szerepel, amely nagyjából 350 ezer személyt jelent. Az eltérést az okozza, hogy sokak többféle néven is a listán vannak, például az al-Kaida vezére Oszama bin Laden és Uszama bin Laden formában is.

Az FBI azonban az NCTC-listán kívül a potenciális "hazai terroristákat" is jegyzi, akiknek semmilyen nemzetközi kötődésük nincsen. Mivel a megfigyeltek köre teljesen titkos, az FBI semmilyen kommentárt nem volt hajlandó fűzni az ABC értesüléséhez.

Tim Sparapani, az ACLU nevű jogvédő szervezet szakértője szerint az FBI megfigyelési listája bővítésének láthatóan semmi nem szab határt. Az 509 ezres adatot megdöbbentőnek nevezte, szerinte egy ekkora lista kezelése értelmetlen, és ártatlan emberek elfogását alapozza meg.

Az ABC tudni véli, hogy nem egy esetben őrizetbe vettek amerikai kongresszusi képviselőket és házastársukat is, mert nevük a megfigyelési listán szerepelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK