Jogvédők bojkottjára szólít fel a Vatikán

2007.06.14. 8:23

Megvonja az anyagi támogatást a Vatikán az általa abortuszpártisággal vádolt Amnesty Internationaltól és erre szólította fel a hívőket is. Az Amnesty szerint a Szentszék ezzel az emberi jogokért folytatott munkát veszélyezteti.

Az Amnesty International (AI) támogatásának bojkottjára szólította fel a világ katolikusait a Vatikán. A Szentszék szerint ugyanis a jogvédő szervezet az abortuszt propagálja. A Vatikán egyúttal bejelentette, minden anyagi támogatást megvon az AI-től, annak az ügyben tanúsított szemléletváltása miatt. "Nem finanszírozzuk tovább az Amnesty Internationalt, miután a szervezet abortusz-pártivá vált" - idézi a BBC a vatikáni közleményt.

A jogvédők tagadják, hogy az abortuszra úgy tekintenének, mint általános jogra, ám szerintük a nőknek joguk van arra, hogy a művi metélés mellett döntsenek , főként ha nemi erőszakról vagy vérfertőzésről van szó.

"Gyilkosság" - mondta az abortuszra Renato Martino bíboros, az Igazság és Béke Pápai Tanácsának elnöke, aki szerint a terhességmegszakítás "nemi erőszakkal való igazolása elpusztítandó ellenségnek tekinti az anyaméhben fejlődő gyermeket".

Kate Gilmore, az AI főtitkár-helyettese szerint azonban a katolikus egyház az emberi jogokért folytatott küzdelémet veszélyezteti "az abortusz egyes apsektusaival kapcsolatos álláspontunk félreérthető magyarázásával".

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 45 millió nem kívánt terhességet szakítanak meg világszerte, és 70 ezer nő veszti életét kockázatos magzatelhajtások következtében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK