Testvérek vérében fuldoklik a palesztin ügy

2007.06.14. 12:16

Egyre durvul a harc a Hamász és a Fatah között a Gázai övezetben. A már-már polgárháború jellegű összecsapások azzal fenyegetnek, hogy véglegesen kettészakadnak a palesztin területek: egy Hamász irányította Gázai övezetre és egy Fatah vezetésű Ciszjordániára. A harcokban odaveszhet a palesztin ügy.

Kemény csatákat vívnak egymással a Hamász és a Fatah palesztin szervezetek fegyveresei a Gázai övezetben. A Hamász harcosai több órán át tartó tűzharcban bevették a palesztin elnökhöz és az általa vezetett Fatah mozgalomhoz hű legjelentősebb biztonsági szolgálat szigorúan védett épületegyüttesét. A jelentések szerint a bent lévő, Fatahhoz tartozó biztonsági embereket az utcára vonszolták és kivégezték. A város más részein a Fatah-egységek sorra robbantják fel állásaikat, hogy ne kerüljenek a Hamász kezei közé.  

A harcokban a Hamász áll nyerésre, szerdán már ők felügyelték a két legfőbb észak-déli utat, kiszorították a Fatah erőit a délen fekvő Khan Junisz városából, és szerda éjjel, valamint csütörtökön a szervezet gázavárosi állásait is támadták. A Fatahot az övezet középső részén fekvő kulcsfontosságú állásaikban is szorongatják, délen csak Rafah városát tartják, sokan közülük Egyiptomba menekültek.

Az összecsapások annak ellenére sem csitultak, hogy szerdán mind Iszmail Haníje hamászos kormányfő, mind Mahmúd Abbász elnök, a Fatah vezetője is a harcok beszüntetésére szólított fel. Semmi foganatja nem volt a vezetők által hétfőn kötött tűzszünetnek sem, és úgy tűnik, hiába jelentették be csütörtökön, hogy egy újabb tűzszüneti megállapodás készül, a Hamász további egyeztetéseket javasol, miközben harcosai tovább folytatják az előrenyomulást. A szervezet rádióadása közölte, készek arra, hogy bevegyék Mahmúd Abbász gázavárosi elnöki rezidenciáját, és péntek délután négy órai határidővel fegyvereik letételére szólították fel a Fatah embereit.

Közben  egyre inkább átterjednek az ellenségeskedések a másik palesztin területre, Ciszjordániára is. A Fatah fegyveresei felgyújtották a Hamász egy parlamenti irodáját a ciszjordániai Nábluszban. A BBC tudósítója szerint a Fatah tagjai hamászosokat ejtettek túszul Ciszjordániában, és azzal fenyegetnek, hogy a "szemet szemért, fogat fogért" elv alapján leszámolnak velük, ha nem vet véget a gázai harcoknak a másik csoport.

A szombat óta különös hevességgel dúló, már-már polgárháborúszerű küzdelemben összesen több mint 80 ember vesztette életét. Csak szerdán 17-en haltak meg, köztük számos civil és az ENSZ segélyszervezetének két munkatársa. A sebesültek száma több tucat. Az ENSZ már nemzetközi békefenntartó egység küldését fontolgatja.

A két legerősebb palesztin párt között tavaly év eleje óta mérgesedett el végletesen a viszony. A 2006 februárjában választást nyert Hamász nem tudta megszilárdítani hatalmát, miután az Iszmail Hánije vezette új palesztin kormányt megalakítása óta nem hajlandó elismerni Izrael. A szélsőséges szervezet ugyanis nem tesz eleget követeléseinek, például nem fogadja el Izrael létét és nem mond le a fegyveres erőszakról. Emiatt izraeli és nemzetközi segélyembargó is sújtja a palesztin hatóságot. Izrael nem fizeti ki a palesztinoknak a vámbevételek után járó részesedését, számos ország - köztük az EU tagállamai - pedig befagyasztotta a segélyek folyósítását.

Forrás: EPA
Gázában nyomul a Hamász

Az Izraellel való megegyezésre törekvő Fatah sem volt képes dűlőre vinni a dolgot. A segélyek híján katasztrofális gazdasági helyzetbe került palesztin területeken már tavaly nyáron is elkeseredett összecsapások folytak a két szervezet között, és hiába állapodtak meg idén márciusban közös egységkormány létrehozásában, ez sem vetett véget az ellenségeskedéseknek. Ha a harcokat nem tudják megfékezni, könnyen lehet, hogy a palesztinok egy Hamász irányította Gázai övezetben és egy Fatah által ellenőrzött Ciszjiordániában találhatják magukat, véglegesen szétszakítva - írja a BBC. Amr Músza, az Arab Liga vezetője szerint a testvérharc maga alá temeti a palesztin ügyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK