Egy volt Ku-Klux-Klan-tagot ítéltek el Amerikában

2007.06.15. 19:16

Két fekete fiatal négy évtizeddel ezelőtti brutális meggyilkolásáért elítéltek Amerikában egy exrendőrt, aki egykor a Ku-Klux-Klan fajgyűlölő szervezet tagja volt.

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdető, több szövetségi államban ma is aktív szervezet tagjaként James Seale 1964-ben, amikor a déli Mississippi állam rendőrségénél szolgált, elrabolt és megölt két 19 éves fekete fiút.

A jacksoni szövetségi bíróság tárgyalása végén az esküdtszék kétórányi vita után hozta meg döntését, és bűnösnek találta a 71 éves Seale-t, akire valószínűleg életfogytiglani szabadságvesztés vár - jelentette a Voice of America rádió.

Seale-ről bebizonyosodott, hogy 1964-ben járőrkocsijának csomagtartójába erőszakolta a két fiatalt, Henry Dee-t és Charles Moore-t, akiket később lábukra erősített nehezékkel egy folyóba lökött. A több mint negyven évvel ezelőtti történetet szemtanúk beszámolója alapján idézték fel a bíróságon.

Seale-t és társát a bűntény után nem sokkal letartóztatták, a helyi hatóságok azonban tárgyalás nélkül szabadon engedték őket.

A volt Ku-Klux-Klan-tag idén januárban került börtönbe, azután, hogy az egyik áldozat bátyja nyomra vezette a rendőrséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK