A Hamász a BBC-tudósító szabadon engedéséről tárgyal

2007.06.16. 0:35

A Hamász palesztin iszlamista szervezet pénteken közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a közel három hónapja elrabolt brit újságíró elengedéséről.

A Hamász fegyveres szárnyának közleménye szerint a szervezet tárgyal Alan Johnston BBC-riporter elengedéséről, és "megkezdte a gyakorlati lépéseket a kiszabadítása érdekében". A 45 éves skót Johnstont, az egyetlen nyugati főállású gázai tudósítót március 12-én rabolták el. A túszejtők - az Iszlám Hadserege nevű, kevéssé ismert csoport - június 1-jén tett közzé videofelvételt az újságíróról, amelyben közölte, hogy Johnston egészséges és jól bánnak vele.

A tárgyalásokon részt vevő egyik Hamász-illetékes, aki nevének elhallgatását kérte, azt közölte, hogy az újságírót várhatóan szombatig elengedik.

Gilad Salitra, a tavaly júniusban palesztin fegyveresek által elfogott izraeli tizedesre vonatkozó kérdésre válaszolva Abu Obeida hangsúlyozta, hogy az izraeli katona sorsa változatlan. Kijelentette, hogy a tizedes elengedése fejében megszabott feltételek, így a több száz palesztin fogoly szabadon engedése "humánus és igazságos".

KAPCSOLÓDÓ CIKK