Atomellenőröknek küldött meghívót Észak-Korea

2007.06.16. 16:40

Beengedik Észak-Koreába Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit, miután orosz közvetítéssel felszabadultak a kelet-ázsiai kommunista ország Makaóban zárolt pénzei. Az atomellenőrök Észak-Korea legfontosabb atomreaktorának bezárásáról tárgyalhatnak majd.

A phenjani vezetés Észak-Koreába hívta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit, hogy az ország legnagyobb atomreaktorának bezárásáról tárgyaljanak - jelentette szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség. A lépésre azután került sor, hogy csaknem teljesen felszabadították az ország 25 millió dolláros bankszámlapénzét, amelyet korábban egy makaói bankban zárolt az Egyesült Államok.

Az észak-koreai atomenergia-hivatal vezérigazgatója Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának írott levelében közölte: "meghívjuk a NAÜ küldöttségét, hogy látogasson el a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, miután megerősítést nyert, hogy az észak-koreai pénzeszközök felszabadításának folyamata a Banco Delta Asia makaói pénzintézetben végső szakaszához érkezett". A KCNA jelentése szerint a küldöttség arra kapott felkérést, hogy egyeztessék a jongbjoni atomreaktor bezárásának NAÜ-ellenőrzését és felügyeletét.

Az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalásokon február 13-án született megállapodás arról, hogy fűtőolajért cserébe Phenjan legkésőbb április 14-ig bezárja legfontosabb, jongbjoni atomreaktorát, de ehhez elengedhetetlen feltételnek szabta, hogy hozzáférhessen a makaói pénzintézetben zárolt, 25 millió dolláros bankbetétjéhez.

A számlát az Egyesült Államok zároltatta, miután feketelistára tette a makaói bankot, és azzal vádolta, hogy segített az észak-koreai kormánynak hamis 100 dolláros bankjegyek forgalomba hozatalában és fegyvereladásból származó bevételei tisztára mosásában.

Washington már márciusban hozzáférhetővé tette a számlát, de kétes eredete miatt egyetlen külföldi bank sem vállalkozott a pénz fogadására. A holtpontról való elmozdulás jelei ezen a héten mutatkoztak először, amikor megkezdődött a csaknem két éve befagyasztott észak-koreai pénzek átutalása. A makaói bank csütörtök este már arról számolt be, hogy a 25 millió dollár nagy része elhagyta a pénzintézetet, miután Oroszország beleegyezett, hogy közvetítőként közreműködjön az átutalásban.

Christopher Hill külügyi államtitkár-helyettes, az észak-koreai atomprogram ügyében illetékes amerikai különmegbízott szombaton Ulánbátorban úgy nyilatkozott, hogy a pénzt már elküldték Oroszországba, és csak technikai okok miatt nem érkezett meg Észak-Korea ottani bankszámlájára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK