Megrohamozták a palesztin parlamentet

2007.06.16. 14:36

A palesztin elnökhöz hű Fatah mozgalom fegyveresei elfoglalták Ciszjordániában az iszlamista Hamász irányítása alatt álló intézményeket, köztük a parlamentet és a minisztériumokat. Közben a kisebbik palesztin területről, a Gázai övezetből menekülnek a Fatah-hívek a Hamász pénteki hatalomátvétele után. Az iszlamista szervezet egyik szóvivője bejelentette, hogy átviszik a harcot Ciszjordániába is, ha Mahmúd Abbász elnök emberei "tovább terrorizálják" ottani híveiket.

A palesztin parlamentet és a minisztériumok épületét is elfoglalták a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű Fatah fegyveresei szombaton Ciszjordániában. A törvényhozás épületénél a Fatah támogatói azt skandálták, hogy "kifele a Hamásszal". Az aktivisták felmásztak az épület tetejére, kitűzték a Fatah lobogóját és a levegőbe lövöldöztek.
 
Szemtanúk beszámolója szerint a ciszjordániai Rámalláhban megpróbálták elrabolni Haszan Hreisét, a palesztin parlament alelnökét is, aki a Hamász támogatásával lett képviselő. A politikust a Fatah parlamenti képviselői mentették meg. A Fatah fegyveresei - közelebbről a radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó fegyveresek - behatoltak a palesztin oktatási minisztérium épületébe, valamint a kormányfő hivatalába is.

Az atrocitások azután fajultak el, hogy az iszlamista Hamász péntekre virradóra teljesen ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. Erre válaszul Mahmúd Abbász elnök feloszlatta a Hamász-vezető Iszmáil Haníje által irányított kormányt, és a nyugatbarát Szalám Fajjádot bízta meg szükségkormány megalakításával. Közben az elnök által irányított Fatah emberei rendszeresen támadásokat intéztek Ciszjordániában a Hamász tagjai, illetve intézményei ellen. Nábluszban, Dzsenínben, Betlehemben, Hebronban több Hamász-irodát fosztottak ki, egy Hamász-aktivistát pedig lelőttek.

Szemtanúk szerint eddig mintegy tíz Hamászhoz kötődő szervezet irodáit foglalták el az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, egy iszlám iskolát, egy kulturális központot, jótékonysági szervezetek helyiségeit, egy televízió- és egy rádióállomást pedig megrongáltak.

Nábluszban a Fatah hívei elfoglalták a Hamász vezetése alatt álló városi tanácsot, az épületre szintén kitűzték a szervezet zászlaját. A fegyveresek eddig a Hamász hét támogatóját rabolták el, valamint a vallásügyi minisztérium egyik magas rangú tagját.

A Hamasz pénteki akcióit követő megtorlásoktól tartva szombaton sok, a Hamászhoz kötődő kormányalkalmazott nem jelentkezett munkára. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet egyik tagja szombaton közölte, hogy csoportja a Hamász irányítása alatt álló összes intézmény elfoglalását tervezi.

Káosz a Gázai övezetben is

Ezzel egy időben Kamál as-Seih tábornok, a palesztin rendőrfőnök szombaton megtiltotta a Gázai övezetben állomásozó rendőröknek, hogy együttműködjenek a Hamász iszlamista mozgalommal, amely ellenőrzése alá vonta a területet. Közleményében hangsúlyozta, hogy parancsmegtagadó lázadónak lesz tekintve mindenki, aki ezt a tilalmat figyelmen kívül hagyja, és a "megfelelő büntetésben" fog részesülni. Kiemelte, hogy a rendőrség része a palesztin nemzeti biztonsági erőknek, amelyek főparancsnoka Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az intézkedésre válaszul új rendőrfőnököt nevezett ki a Gázai övezetben a leváltott palesztin miniszterelnök, a Hamász-kormányt vezető Iszmáil Haníje. A politikus ezzel is jelezte, hogy nem tartja törvényesnek a felmentését. A rendőrség főtanácsa élére Taufik Dzsáber tábornokot nevezte ki, és elrendelte a palesztin nemzeti biztonsági erők átszervezését.

A Hamász egyik szóvivője azt is bejelentette, hogy a szervezet átviszi a harcot Ciszjordániába, ha Abbász elnök emberei tovább terrorizálják ottani híveit. Számi Abu Zuhri szerint a Gázai övezet elfoglalása óta Ciszjordániában a Hamász 150 tagját rabolták el a Fatah fegyveresei. "Ami a nyugati parton történik, az valóságos puccs és terrorizmus. Nem fogjuk karba tett kézzel eltűrni ezeket a bűncselekményeket. Minden lépést meg fogunk tenni, hogy véget vessünk nekik" - mondta a szóvivő.

Közben a Gázai övezet és Izrael között található  erezi határátkelőnél több tucat palesztin várakozik arra, hogy Izraelen keresztül elhagyhassa a Gázai övezetet a Hamász hatalomátvétele elől menekülve. Izraeli tisztségviselők elmondták, hogy néhány palesztint emberbaráti megfontolásból átengednek, de később lezárják az átkelőt.

Szombaton csaknem félszáz Fatah-vezető és biztonsági tiszt jutott el Izrael érintésével a ciszjordániai Rámalláhba, köztük a Fatah egyik szóvivője és egyik parlamenti képviselője. Az erezi átkelőt később fosztogató palesztinok százai ostromolták meg. A zűrzavar tetőpontján a határ túloldalán lévő izraeli katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy kordában tartsák a tömeget.

A palesztin elnök Amerikával tárgyalt

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton rámalláhi székhelyén Jacob Wallesszel, az Egyesült Államok jeruzsálemi főkonzuljával találkozott - jelentette be hivatala. Abbász és a magas rangú amerikai diplomata találkozója néhány órával az előtt zajlott le, hogy az elnök beiktatni tervezte a szükségkormányt, amelynek felállítását a Hamász által dominált előző kabinet feloszlatása után rendelte el. A rámalláhi megbeszélésen jelen volt Mohammed Dahlán, a Fatah volt gázai "erős embere" is.

Az amerikai diplomata a találkozón közölte Abbásszal , hogy Washington támogatja intézkedéseit, és ennek jeleként feloldják a palesztin kormány ellen hozott  nemzetközi embargót, ha az új kabinetből kimarad a Hamász radikális mozgalom. Az embargó 2006 márciusa, a Hamász kormányalakítása óta van érvényben.

A palesztin elnök egyik munkatársának közölése szerint egyébként az Abbász által pénteken kinevezett kormányfő, Szalám Fajjád még szombaton összeállítja kormányát, és az még aznap leteszi hivatali esküjét is. Hozzátette, hogy a szükségkormánynak 11 tagja lesz, mind parlamenti képviselő. A Fajjád-kormány számos komoly kihívás elé néz, ezek közül a legfontosabb a törvényes rend helyreállítása és a törvénytelenség tovaterjedésének megakadályozása Gázától Ciszjordániáig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK