Felfüggesztettek egy őrizeteseket verő görög rendőrt

2007.06.17. 16:29

Felfüggesztettek állásából egy görög rendőrőrmestert, és vizsgálatot indítottak ellene, miután a hét végén olyan felvétel került napvilágra, amelyen albán őrizeteseket ütlegel.

A videofelvétel egy éve, egy athéni belvárosi rendőrőrsön készült. Először az interneten jelent meg, majd a hét végén televíziók is átvették. A képsorokon azt látni, ahogy az őrmester megparancsolja a két albán férfinak, hogy pofozzák fel egymást, azután pedig ütlegeli őket a gumibotjával.

Viron Polidorasz rendészeti miniszter egy vasárnapi nyilatkozatában "példás büntetést" helyezett kilátásba a felelősök számára. Mint mondta, az ügyet az ügyészség elé utalták, az őrmester százados rendfokozatú felettesét áthelyezték.

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök az eset miatti megdöbbenésének adott hangot, és kijelentette: az ügy sértés a görög állam ellen és rontja az országról kialakult képet.

Emberi jogi szervezetek beszámolóiban számos olyan eset szerepel, amikor görög rendőrök visszaélést követtek el. A jelentések szerint legtöbbször romák és bevándorlók ellen irányulnak ezek a jogsértések. Közel kétmillió menekült érkezett Görögországba a kommunizmus bukását követően, főként a kelet-európai országokból, jobb életkörülményeket keresve.

A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) baloldali görög ellenzéki párt azzal vádolja a kormányt, hogy nem torolja meg a rendvédelmi szervek körében elkövetett visszaéléseket, és ezzel a büntetlenség légkörét teremti meg.