Izrael elismeri a Hamász nélküli palesztin kormányt

2007.06.17. 9:01

Hivatalosan is Szalám Fajjád független politikus lett az új, szakértőkből álló palesztin kormány vezetője. Az új kabinetet Izrael is elismeri, mivel annak nem tagja a Hamász radikális mozgalom.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton éjszaka jóváhagyta azt a dekrétumot, amely az új kormány megalakításáról rendelkezik - közölték rámalláhi hivatalos források. Abbász Szalám Fajjád független képviselőt bízta meg a rendkívüli állapot kormányának létrehozásával.

Fajjád pénzügyminiszter volt az iszlamista Hamász és a Nyugat-barát Fatah mozgalom Iszmáil Haníje vezette egységkormányában, amelyet Abbász csütörtökön oszlatott fel, miután a Hamász fegyveresei átvették a hatalmat a Gázai övezetben, Abbász pedig rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A nyugati kormányokkal jó kapcsolatot ápoló, nagy tiszteletnek örvendő Fajjád az új kabinetben is a pénzügyi tárca élén marad. A kormánynak tizenkét tagja lesz, és mindegyik miniszter szakértő, illetve független politikus. A testület közép-európai idő szerint vasárnap délben teszi le a hivatali esküt.

Az új kormányt várhatóan Izrael is elismeri: "egy olyan palesztin kormány, amely nem a Hamász kormánya partnerünk lesz, és együtt fogunk működni vele" - mondta Ehud Olmert miniszterelnök,  aki szerint az elmúlt napokban olyan realitás jött létre, "amelyet sokáig nem ismertünk, a hosszú diplomáciai erőfeszítések során".

Abbász azután nevezett ki független kormányfőt, hogy több halálos áldozatot követelő  összecsapásokba torkolt a radikális Hamász és a mérsékeltebb Fatah mozgalom szembenállása. A harcok során a Hamász nagyrészt elfoglalta a Gázai övezetet, míg a másik palesztin területet, Ciszjordániát a Fatah uralja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK