Már csak négyen maradtak szökésben a jugoszláviai háborúk főbűnösei közül, miután Montenegróban őrizetbe vették Vlastimir Djordjevic volt szerb rendőrtábornokot. Djordjevic belügyminiszter-helyettesként irányította a szerb biztonsági erőket, és a hágai Nemzetközi Törvényszék szerint ő az egyik fő felelőse az albánok ellen elkövetett háborús bűnöknek.

Őrizetbe vették Montenegróban Vlastimir Djordjevic volt szerb rendőrtábornokot, akit 1998-99-ben Koszóvóban elkövetett háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) - közölte Anton Nikiforov, az ügyészség egyik tisztségviselője vasárnap. Djordjevicet, akit a volt jugoszláv háborúk hat főbűnöse közt tart számon a törvényszék, az NT, Szerbia és Montenegró együttműködésében fogták el. és még a nap folyamán Hágába szállították.

A hágai Nemzetközi Törvényszék 2003-ban hozta nyilvánosságra, hogy - több társával együtt - vádat emelt Djordjevic ellen. A vádirat szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követett el, megsértette a hadijogot és a háborús szokásokat, és részt vettek az albán lakosság elűzésében az 1998-99-es koszovói válság idején.

Az 58 éves Djordjevic 1997 és 2001 között belügyminiszter-helyettes volt, a belbiztonság felügyeletével megbízott katonai erők, polgári védelmi egységek és más katonai csoportok parancsnoka. Ezek az egységek kegyetlenkedtek a koszovói albánokkal, több százat megöltek, mintegy 800 ezret lakhelye elhagyására kényszerítettek. Egyes korábbi információk szerint Djordjevic 2001-ben Oroszországba menekült, miután Szerbiában  tömegsírokat fedeztek fel több száz koszovói albán holttestével.

Djordjevic elfogása után már csak négy olyan vádlottja van az NT-nek, aki szökésben van, köztük Radovan Karadzic, a Boszniai Szerb Köztársaság hajdani elnöke és Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb csapatok parancsnoka.

A szerb kormány hosszú idő után idén kezdte el felkutatni a rejtőzködő háborús bűnösöket: legutóbb, május végén Zdravko Tolimirt, a katonai hírszerzés volt parancsnokát sikerült elfogni. Ez tette lehetővé Szerbia számára, hogy az Európai Unió újrakezdje a balkáni országgal a társulási szerződésről folytatott tárgyalásokat.