Rendőrségi buszt robbantottak fel Kabulban

2007.06.17. 9:36

Rendőr-akadémistákat szállító buszt robbantottak fel Kabulban. A támadásban legalább 35-en meghaltak és ugyanennyien megsebesültek. A merényletért a tálib lázadók vállalták a felelősséget.

Legkevesebb 35-en haltak meg abban a pokolgépes merényletben, ami vasárnap történt Kabulban, egy rendőrségi autóbuszon - közölték az afgán hatóságok és szemtanúk. A robbantásnak szintén legalább 35 sérültje is van. A merénylet elkövetőjeként tálib lázadók jelentkeztek. Egyik szóvivőjük, Zabiullah Mudzsahed közölte, pokolgéppel teli autót robbantott fel egy öngyilkos merénylő a busz mellett.

Kabul rendőrfőkapitány-helyettese szerint azonban az öngyilkos merénylő a 45 személyes autóbuszon tartózkodott, amely rendőr-akadémistákat, de más polgári személyeket is szállított. A busz a robbanáskor éppen egy megállóban állt, egy rendőrkapitányság közelében, zsúfolt városrészben.

Egy közeli kórház egyik orvosa elmondta, hogy hozzájuk 18 holttestet és több mint 35 sérültet szállítottak be. A sérültek többségének állapota súlyos - tette hozzá. Az autóbusznak csak a váza maradt meg a robbanás után, a teteje pedig leszakadt. A helyszínen több száz rendőr vizsgálta a merénylet körülményeit.

Három napon belül ez már az ötödik robbantásos merénylet az országban, és a második a fővárosban. Szombaton meghalt három polgári személy egy olyan gépkocsikból álló konvoj elleni támadásban, amelyekben külföldiek utaztak. További öt másik személy, köztük egy külföldi - feltehetően egy katona - könnyebben megsérült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK