Hét gyermek is meghalt Afganisztán délkeleti részén az országban állomásozó amerikai vezetésű nemzetközi haderő egyik légitámadásában. A csapás egy mecset és egy korániskola ellen irányult.

A megtámadott épületekben a feltételezések szerint az al-Kaida több harcosa húzta meg magát - közölte hétfőn a koalíciós erő egyik képviselője. A légicsapásnak civil, és ygermek áldozati is vannak.

Az akcióban az afgán hadsereg tagjai is részt vettek. A Paktika tartományban vasárnap este végrehajtott rajtaütésben a nemzetközi terrorhálózat több tagja életét vesztette, két fegyveres pedig a támadók fogságába került.

Paktika határos a pakisztáni törzsi területekkel, amelyek a NATO és az afgán hatóságok szerint menedéket nyújt az al-Kaidának és a táliboknak. A koalíció szóvivője azzal vádolta az al-Kaida harcosait, hogy ártatlan civileket használtak fel önmaguk védelmére.

Az ügy valószínűleg tovább erősíti majd az afgán lakosság ellenérzéseit az amerikaiakkal szemben, akiknek az elmúlt hónapokban több akciójuk is számos civil halálával végződött. A legsúlyosabb az az áprilisi eset volt, amikor mintegy 50 civil halt meg Nyugat-Afganisztánban egy, a tálibokat célzó bombázásban.