Del Ponte óvatosságra intette a BT-t Koszovó ügyében

2007.06.19. 0:32

Carla del Ponte, a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze hétfőn arra intette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy kellő óvatossággal járjanak el Koszovó státuszának a kérdésében, mert egy elsietett döntés veszélyeztethetné a hágai testület által körözött szökevények elfogásának az esélyét.

A főügyésznő valószínűleg utoljára szólalt fel az ENSZ New York-i székházában, mert megbízatása szeptember közepén lejár. Beszédében kifejtette, hogy reményei szerint a BT figyelembe veszi határozatának lehetséges következményeit, amelyek veszélybe sodorhatják a háborús bűnösök kézre kerítésére tett erőfeszítéseket.

Carla del Ponte dicsérte Szerbia együttműködési készségét, amelyet Belgrád hosszú bojkottja után jelenleg tanúsít, és amelynek eredményeként a törvényszék hágai börtönébe került a napokban Vlastimir Djordjevic volt szerb tábornok, akit Montenegróban fogtak el.

Nem sokkal Del Ponte felszólalása előtt az Európai Unió tagállamainak a külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön fokozott erőfeszítéseket és egy biztonsági tanácsi határozat rövid időn belüli megszületését sürgették a Koszovó jogállása körüli vita megoldása érdekében. A miniszterek támogatásukról biztosították Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott tervezetét.

Del Ponte a BT előtt megvonta nyolc éves főügyészi tevékenységének a mérlegét is, és emlékeztetett arra, hogy ebben az időszakban 91 vádlottat fogtak el, de a két főbűnös, Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt vezetője és katonai parancsnoka, Ratko Mladic még mindig szökésben van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK