Kiáll Malina Hedvig mellett egy új tanú

2007.06.19. 17:28

Nyilatkozott a TA3 szlovák hírtelevíziónak egy nyitrai férfi, aki kész tanúsítani, hogy a városban tanuló magyar diáklányt, Malina Hedviget tavaly valóban megverték, és a tanú állítólag az elkövetőt kilétét is fel tudja fedni. A tanúvallomás hitelességét még a rendőrségen ellenőrzik. Ha igaznak bizonyul, az fordulatot jelenthet a Szlovákia és Magyarország között diplomáciai feszültséget is okozó ügyben.

A TA3 szlovák hírtelevízió kedd délután azt mondta, hogy nyilatkozott egy nyitrai férfi, aki kész tanúsítani, hogy Malina Hedvig magyar diáklányt valóban megverték tavaly, és állítólag az elkövetőt is meg tudja nevezni.

A TA3 azt ígérte, hogy még a nap során részletes információkat is közöl, ám ezt csak az után teszi meg, ha már a rendőrségnél ellenőrizte a tanú vallomásának hitelességét. Megerősítés esetén a hírtelevízió várhatóan a tanú nyilatkozatát is közzéteszi.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló, magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt - feljelentése szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két héttel az inzultus után azzal zárta le a nyomozást, hogy az eset nem történt meg: a lány csak színlelte a történetet.

Két magánszemély - az egyikük időközben öngyilkos lett - hamis tanúzás és a vallomást hitelesítő esküvel kapcsolatosan felmerült kételyei miatt feljelentést tett a lány ellen, és az ügyben vádindítvány született. Ha a TA3 híre igaznak bizonyul, az ügyben fordulat állhat be - írja az MTI.

Magyarország követi a fejleményeket az ügyben és bízik a szlovák igazságszolgáltatásban - mondta Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője azt követően, hogy TA3 szlovák hírtelevízióban kedden megszólalt egy, az ügyet elmondása alapján ismerő férfi, aki a lány állítását igazolja.

Visegrádi ügy

Malina Hedvig ügye szóba került a Visegrádi Négyek hétfői pozsonyi csúcstalálkozóján is, amikor Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő kétoldalú megbeszélést is tartott.

"A kérdést a plenáris ülésen és a kétoldalú megbeszélésünkön is óhatatlanul felvetettem, hiszen az ügy olyan értelmezés kapott, hogy annak elsődlegesen emberjogi vonatkozásai miatt természetesnek tartom beszélni róla, és az is természetes, hogy az eset fejleményeit Magyarországon is figyelemmel kísérjük" - mondta Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc szerint "mindkét ország érdeke az, hogy még csak a gyanú se fogalmazódjon meg. Hasonlóképpen közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket és ez tudja leszerelni a kétkedőket."

A kérdésre, hogyan reagált Fico a felvetésre, a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák álláspont ismertetésére nincs jogosítványa, s ha erről nyilatkozna, "az diplomácia szempontból semmiképpen sem lenne elegáns. Nem mondhatok többet annál, hogy vita nem volt a felek között" - válaszolta Gyurcsány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK