Malina Hedviget valóban megtámadták - állította kedden kora este a TA3 szlovák hírtelevízióban egy nyitrai férfi. A nyilatkozó hozzátette: közeli kapcsolatban áll annak az embernek a családjával, aki nemzetiségi indítékokból verte meg tavaly az egyetemistát. A rendőrség várhatóan kihallgatja a tanút, aki ellen jelenleg más ügyben eljárás folyik. A magyar külügyminisztérium szóvivője úgy kommentálta az új fejleményt, hogy bízik a szlovák igazságszolgáltatásban.

"Nem tudok tovább hallgatni" - indokolta vallomását az arcát eltakaró férfi, aki elmondta a tévében: a támadó megegyezik azon két személy egyikével, akiknek a fantomképét a szlovák rendőrség annak idején közzétette. "A támadás megtörtént, egy nyitrai fiatalember lelkén szárad, akinek egyelőre csak a neve kezdőbetűit - R.B. - árulom el, aki nem is titkolja a történteket, de igyekszik névtelenségben maradni. A férfi elmondta: azért törte meg a hallgatását, mert zavarta, hogy "egy ártatlan lány végül még maga fizessen rá a saját sérelmére, ráadásul büntetőjogilag is felelősségre vonják".

"Az ő bizalmas köreiből származó információim igazolják, hogy valóban ő a bűncselekmény elkövetője"- fogalmazott a férfi. Aztán a részleteket firtató kérdésre válaszolva elárulta: "az elkövető szűk családi köréből" tudja, hogy "az eset valóban abban a ligetben és úgy történt, ahogy azt Malina Hedvig leírta".

A férfi szerint a támadó közeli rokonai tudják, hogy munkanélküli, szélsőséges magyargyűlölő csoporthoz tartozó családtagjuk mit követett el, de nem tettek feljelentést. A családtagok azért hallgatnak a tévének nyilatkozó férfi szerint, mert a rendőrség két héttel az eset után azzal zárta le a nyomozást, hogy Hedviget senki sem verte meg, az egész történetet maga találta ki.

A férfi a TA3 kamerája előtt elmondta: a magyar egyetemista lány elleni támadás részleteit nem ismeri, de az "elkövető családjának hallgatólagos beismeréséből bizonyosan tudom, hogy az eset megtörtént" - mondta. Ezt a támadó a családtagjainak is beismerte.

Elbújt a tévések elől

A TA3 megszólaltatta Ján Packa országos rendőrfőkapitányt, aki most a nyitrai férfi televíziós nyilatkozatának ismeretében azt mondta: ha a megszólaló biztos a dolgában, akkor jelentkezzen, és tegyen tanúvallomást, ők azonnal megvizsgálják annak hitelességét. "A Hedvig-eset a rendőrség számára nem egy botrányos ügy, hanem az általunk kivizsgált bűnügyek ezreinek egyike" - mondta a főkapitány, majd hozzátette: "Azt hiszem, ez a politikusok botránya, nem a rendőrségé."

A hétfőn szintén megszólaltatott legfőbb ügyész, Dobroslav Trnka úgy nyilatkozott: most hallja először, hogy egy nyitrai férfi ilyen nyilatkozatot tett. "Hipotetikus kérdésekre, hogy mi lehetséges és mi nem", a legfőbb ügyész nem kívánt válaszolni, de mint mondta, "ha ilyen bizonyíték létezik, és vallomásként is jegyzőkönyvbe kerül, akkor a rendőrségnek és az ügyészségnek kötelessége lesz az abban foglaltakat megerősíteni vagy cáfolni". Hozzátette: mindkét szerv pontosan a büntetőkönyv szerint fog eljárni.

Késő este a hírtelevízió megszólaltatta az állítólagos elkövető anyját, aki azt mondta, hogy Malina Hedvig bántalmazásának idején a fia otthon tartózkodott. Elismerte, hogy a fia hasonlít a fantomképen látható személyre, de mint mondta, biztosan nem a fia volt a támadó. A televízió a lakáson kívül tartózkodó fiatalembert megvárta a ház előtt, de amikor az megérkezett és észrevette a stáb tagjait, irányt váltott és eltűnt a fák között.

A szlovák rendőrség várhatóan kihallgatja a nyitrai férfit. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha a rendőrség egy előzetes vizsgálódás nyomán a férfit szavahihetőnek találja, és ennek alapján tanúzásra alkalmas, hiteles személynek minősíti - közölte Martin Korch, Szlovákia országos rendőr-főkapitányságának szóvivője szerdán a sajtóval. A szóvivő indoklása szerint a lány állításaival egybecsengően nyilatkozó tanú büntetőeljárás alatt áll.

Gyurcsányék is beszéltek róla

Malina Hedvig ügye szóba került a Visegrádi Négyek hétfői pozsonyi csúcstalálkozóján is, amikor Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő kétoldalú megbeszélést is tartott. "A kérdést a plenáris ülésen és a kétoldalú megbeszélésünkön is óhatatlanul felvetettem, hiszen az ügy olyan értelmezés kapott, hogy annak elsődlegesen emberjogi vonatkozásai miatt természetesnek tartom beszélni róla, és az is természetes, hogy az eset fejleményeit Magyarországon is figyelemmel kísérjük" - mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök szerint "mindkét ország érdeke az, hogy még csak a gyanú se fogalmazódjon meg. Hasonlóképpen közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket és ez tudja leszerelni a kétkedőket."

A kérdésre, hogyan reagált Fico a felvetésre, a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák álláspont ismertetésére nincs jogosítványa, s ha erről nyilatkozna, "az diplomácia szempontból semmiképpen sem lenne elegáns. Nem mondhatok többet annál, hogy vita nem volt a felek között" - válaszolta Gyurcsány.

Bizakodik a külügyminisztérium

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló, magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt - feljelentése szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két héttel az inzultus után azzal zárta le a nyomozást, hogy az eset nem történt meg: a lány csak színlelte a történetet.

Két magánszemély - az egyikük időközben öngyilkos lett - hamis tanúzás és a vallomást hitelesítő esküvel kapcsolatosan felmerült kételyei miatt feljelentést tett a lány ellen, és az ügyben vádindítvány született. Ha a TA3 híre igaznak bizonyul, az ügyben fordulat állhat be - írja az MTI.

Magyarország követi a fejleményeket az ügyben és bízik a szlovák igazságszolgáltatásban - mondta Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője azt követően, hogy TA3 szlovák hírtelevízióban kedden megszólalt a a lány állítását igazoló férfi.