Már nem szerepel az ENSZ emberi jogi feketelistáján Kuba és Fehéroroszország. A két állam azonban nem azért került le a listáról, mert látványosan javult volna az emberi- és politikai jogok helyzete, hanem mert az Emberi Jogi Tanácsa kompromisszumos döntést hozott.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn levette Kubát és Fehéroroszországot arról a listáról, amely azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása  különös vizsgálatot igényel. A 47 tagállamot tömörítő, genfi székhelyű szervezet a működési szabályzatáról kötött kompromisszum kapcsán állapodott meg erről.

A döntés után már csak kilenc olyan országot - köztük Észak-Koreát, Kambodzsát és Szudánt - tartanak számon, amelyek a testület szerint erre a listára valók. A tanács a palesztin területekkel kapcsolatban is úgy véli, hogy szükséges a további vizsgálatok és jelentések készítése az emberi jogok helyzetéről.

A tanácsot tavaly hozták létre a világszervezet reformja keretében az 53 tagországot tömörítő Emberi Jogi Bizottság helyébe. Az emberi- és különösen a politikai jogok megsértésével vádolt Kuba és Fehéroroszország tulajdonképpen annak köszönheti a lekerülését a listáról, hogy az ENSZ új emberjogi szervezetének tagjai hosszas vita után új szabályzatot fogadtak el. Ennek értelmében tíz referens tájékoztatja a testületet az emberi jogok helyzetésől, akiknek mandátuma azonban Kubára és Fehéroroszországra nem terjed ki.