Betiltja az Európai Parlament a macska- és a kutyaszőrimportot, hogy ezzel is csökkentse az évente Kínában lemészárolt 2 millió kutya és macska számát. Az európai képviselők szerint a vásárlók legtöbbször a hamis címkék miatt nem is tudják, hogy mit vesznek: a kutya- és macskaszőrt használják kabátokhoz, csizmákhoz, kesztyűkhöz, plüssállatokhoz, sőt az ízületi gyulladás elleni homeopátiás gyógyszerekhez is.

Megelégelte az Európai Parlament, hogy évente több millió kutyát és macskát mészárolnak le Kínában, hogy szőrüket ruházati és egyéb termékekben hasznosítva az európai piacra dobják. A döntés értelmében 2008 decemberétől tilos lesz ilyen termékeket árusítani az Európai Unióban. Az EU-tagállamok miniszterei várhatóan jóváhagyják majd a döntést.

"A megtévesztő címkék miatt sokan nem tudnak arról, hogy valójában macska- és kutyaszőrből készült terméket vásárolnak. Ez a törvény véget vet ennek" - mondta Arlene McCarthy szocialista európai képviselő a BBC-nek. A néppárti Struan Stevenson szerint az állatok lemészárlása borzalmas.

"A macskákat a ketreceik előtt fojtják meg, a többi állat előtt. A kutyákat drótra akasztják, és felvágják a hasukat, és megvárják, amíg kivéreznek" - mondta Stevenson. A liberális Liz Lynne szerint az európai rendelkezés nagyobb súlyt ad majd a több európai országban és az Egyesült Államokban már most is érvényben lévő tilalomnak.

A törvényt az Európai Parlament kezdeményezte, a képviselők több mint a fele aláírta az importtilalmat sürgető nyilatkozatot 2003 decemberében. Az Európai Bizottság ennek nyomán készítette el a törvénytervezetet 2006-ban. Az elfogadott javaslat értelmében tilos lesz az EU területére macska- és kutyaszőrt hozni, a kereskedőket pedig megbüntetik.

Az Európai Bizottság szerint a tagállamok kötelessége lesz a törvény betartása és az ehhez szükséges ellenőrzések és vizsgálatok elvégzése, ami Brüsszel szerint világosabbá teszi, hogy milyen termékekben használnak ilyen szőrt és az honnan származik. Állatvédő szervezetek is üdvözölték a döntést, amellyel szerintük több millió állat lemészárlásának lehet majd elejét venni.