Kuba történelmi győzelemként könyvelte el, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előző nap levette a szigetországot egy fekete listáról. Ez azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása különös vizsgálatot igényel.

"Ez a döntés történelmi győzelmet jelent népünknek abban a küzdelmében, amely célja, hogy érvényre jutassa az igazságot és véget vessen az Egyesült Államok Kuba-ellenes manővereinek" - hangoztatta a havannai külügyminisztérium nyilatkozata.

A dokumentum szerint a világszervezet genfi székhelyű testülete ezzel elismerte, hogy Kubát két évtizeden át igazságtalan és hátrányosan megkülönböztető bánásmódban részesítették. A nyilatkozat szerint a döntés egyben lesújtó csapást mért azokra a határozatokra, amelyeket Washingtonnak rá sikerült kényszerítenie a tanács elődjére, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságára.

Az új testület döntése értelmében Kuba mellett Fehéroroszág is lekerült a listáról. Az emberi jogok és különösen a politikai jogok megsértésével vádolt két ország tulajdonképpen annak köszönheti ezt, hogy az ENSZ új emberjogi szervezetének tagjai hosszas vita után egyeztek meg a testület működési elveinek a szabályzatáról. Ennek értelmében összesen tíz referens tájékoztatja a testületet az emberi jogok megsértéséről. Ezeknek a referenseknek a mandátuma azonban Kubára és Fehéroroszországra immár nem terjed ki.