Halálos áldozatokat követelt a vihar az osztrák fővárosban

2007.06.21. 19:06

Csütörtök délután megérkezett az osztrák főváros fölé az előzőleg Németország déli és középső részén, illetve Svájcban és Ausztria nyugati felén pusztító vihar; az ítéletidő két halálos áldozatot is követelt Bécsben.

Egy daru a tűzoltóság belvárosi, Am Hof téri épületére dőlt, a darukezelő életét vesztette, az osztrák főváros Duna-város kerületében, egy evezőskikötőnél egy kidőlt fa agyonütött egy 60 éves asszonyt, egy 40 éves férfit pedig megsebesített.

Az orkán erejű szél sebessége a császárváros déli részén meghaladta az óránkénti 120 kilométert is. A központi meteorológiai intézet szerint a szélvihar, amely időközben veszített hevességéből, az éjszakai órákig is eltarthat.

A bécsi külső körút, a nagy forgalmú Gürtel mentén, Margareten és Meidling kerületek határán röviddel 17 óra után életveszélyes helyzet alakult ki, fák dőltek az útra. A vihar leszakította a villamosok felső vezetékét, a 6-os és 18-as villamos nem folytathatta útját. Az emberek pánikszerűen menekültek biztonságot nyújtó helyekre. Itt szerencsére senki sem sérült meg.

Bécs három nagy vasúti pályaudvara, a Westbahnhof, Südbahnhof és a Franz-Josef-Bahnhof egy időre megbénult, fél órára átmenetileg le kellett állítani Bécs repülőtere, Schwechat forgalmát is. Emiatt jelentős késések voltak a légi forgalomban.

A Duna-szigeten, ahol pénteken kezdődik a 24. Szigetfesztivál, jelentékeny károkat okozott a vihar néhány színpadban, konténerekben, több állványzat, tartóoszlop ledőlt. A rendezők szerint a fesztivált valószínűleg nem kell elhalasztani, de nem zárható ki, hogy a sziget bizonyos részeit csak korlátozottan lehet igénybe venni. Vasárnapig a fesztiválon több mint 2 ezer művész lép fel.

A szervezők a vihar miatt kénytelenek voltak elhalasztani Barbra Streisand amerikai színésznő, előadóművész hónapok óta beharangozott, nagy érdeklődéssel várt csütörtök esti koncertjét a Schönbrunni kastély parkjában.

A vihar által megrongált vasúti sínek miatt az osztrák szövetségi vasút (ÖBB) Bécs környékén több helyen időlegesen szüneteltette forgalmát. Fennakadások voltak a bécsi gyorsvasút közlekedésében is. Az utasok emiatt egyórás késésekkel is számolhatnak.