Madárinfluenza miatt ölik a cseh pulykákat

2007.06.21. 16:25

A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes, H5N1-es altípusát fedezték fel szárnyasok között Csehországban - közölték csütörtökön a cseh hatóságok. Míg cseh területen korábban csak vadon élő madaraknál találkoztak a kórral, most egy állattenyésztő farmon ütötte fel a fejét. Közel 6 ezer pulykát vágnak le.

Először fedezték fel a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es altípusát csehországi farmon. Eddig csak vadon élő madarak körében találtak ilyen fertőzést. A Prágától keletre elterülő Pardubicei régióban lévő farmon mintegy 6000 pulykát tenyésztenek. 

Az állategészségügyi hatóságok döntése alapján az összes szárnyast azonnal el kell pusztítani. A pulykák elpusztításával a farmnak több millió koronás kára keletkezett. A Tisová faluban működő pulykanevelő telepet és környékét lezárták, s mintegy tíz kilométeres körzetben biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

A pardubicei állategészségügyi hivatal azonnal elrendelte, hogy szúrópróbaszerűen a régióban működő többi szárnyasnevelő telepet is megvizsgálják, hogy kizárható legyen a fertőzés szélesebb körű elterjedése.Petr Gandalovic mezőgazdasági miniszter nem tartja valószínűnek, hogy az új kóreset miatt az Európai Unió bármiféle korlátozásokat vezetne be a cseh hús exportjára.

Csehországban madárinfluenza első ízben 2006-ban Prágától délre, a Moldva árterében költő gólyáknál fordult elő. Eddig összesen 14 esetet tartanak nyilván a cseh hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK