Formális koalíciót ajánlott a brit Liberális Demokrata Pártnak (LDP) Gordon Brown brit pénzügyminiszter, aki jövő szerdán átveszi a miniszterelnöki posztot, ám a liberálisok máris elvetették a javaslatot. A modern brit politikatörténetben szinte példátlan felajánlást, amelyről napok óta keringenek találgatások a brit sajtóban, Lord Paddy Ashdown, az LDP volt vezére erősítette meg.

Példa nélküli koalíciót ajánlott a leendő brit miniszterelnök Gordon Brown az ellenzéki Liberális Demokrata Pártnak (LDP), de a liberálisok máris elutasították a javaslatot - erősítette meg a hírt Lord Paddy Ashdown, az LDP volt elnöke. A BBC-nek azt mondta, hogy Brown miniszteri tisztséget ajánlott fel neki jövendő kabinetjében. A BBC úgy tudja, hogy az északír-ügyi tárcáról lenne szó.

Az LDP kemény ellenzéke a tíz éve hatalmon lévő baloldali brit Munkáspártnak - a liberálisok erőteljesen ellenzik például az iraki katonai beavatkozást -, és a kormányzati együttműködés gondolata komoly formában és hivatalosan most merült fel először.

Lord Ashdown azonban, aki - miután távozott a liberálisok éléről - 2005-ig a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja volt, csütörtökön közölte, hogy az LDP-t nem lehet "kerti melléképület gyanánt" a kormányhoz csatolni, és akkor sem fogadná el az ajánlatot, ha azt a párt jelenlegi alsóházi vezére, Sir Menzies Campbell jóváhagyná.

Ez utóbbiról azonban egyértelmű hírek szerint szó sincs; Sir Menzies csütörtöki értesülések szerint rendkívül rossznéven vette a kezdeményezést, amelyet saját pártbeli pozíciójának aláásására, az LDP egységének megbontására tett kísérletként értékel. A liberális vezető a legnagyobb brit baloldali napilapnak, a The Guardiannek ki is jelentette az újság csütörtöki idézete szerint, hogy a Liberális Demokrata Párt nem csatlakozik Gordon Brown kormányához.

Tony Blair brit miniszterelnök, aki június 27-én adja át a kormányfői posztot Brownnak, csütörtökön megtartotta utolsó kabinetülését, amelyen jelen volt Peter Hain, az északír-ügyi tárca jelenlegi vezetője. Hain a sarkalatos kérdésekben - egyebek mellett a gazdagok nagyobb adóztatásának ügyében - a kormányzó Munkáspárt belső ellenzékeként fellépő Labour-balszárny kormányon belüli szószólója.

Csütörtöki londoni kommentárok szerint felmerül a kérdés, hogy Brown nem ennek a pártirányzatnak a kormányzati befolyását próbálja-e csökkenteni azzal, hogy Peter Hain posztját látványosan felajánlotta egy másik párt prominens képviselőjének.