A Gyurcsány-Fico beszélgetésre kíváncsi a Fidesz

2007.06.22. 12:57

Felszólította a kormányfőt Németh Zsolt fideszes politikus, hogy árulja el, mit beszélt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel Malina Hedvigről. Németh azt mondta: ha az állítólag magyarsága miatt megvert lány nem számíthat Gyurcsányra, akkor a felvidéki magyarok sem.

Németh Zsolt szerint Gyurcsány Ferencnek nyilvánvalóvá kell tennie, mi hangzott el a Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott hétfői pozsonyi találkozón. A Fidesz külügyi politikusa szerint azért van erre szükség, mert "a magyar miniszterelnök és szlovák kormányszóvivő nyilatkozata egymásnak ellentmond abban, milyen formában került szóba a Malina Hedvig-ügy".

Az a kérdés, hogy a magyar miniszterelnök jogot védett-e egy ilyen csúcsszintű találkozón, vagy politikai támadáshoz asszisztált a magyar ellenzék ellen és ilyen értelemben politikailag kiszolgáltatta Malina Hedviget - fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette: ha a megvert nyitrai magyar diáklány nem számíthat Gyurcsány Ferenc védelmére, akkor a felvidéki magyarok sem számíthatnak erre.

Az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője szerint azért kell külön védelem Malina Hedvignek, mert koncepciógyanús eljárás folyik a lány ellen. Emellett azzal a szlovákiai sajtóhírrel indokolta mondandóját Németh, miszerint titkosszolgálati eszközökkel kívánták a lányt és barátját jobb belátásra bírni. A politikus megjegyezte: az ügy kezd vészesen hasonlítani Michal Kovác volt szlovák államfő ügyéhez, akinek fiát Vladimír Meciar volt miniszterelnök elraboltatta.

Németh Zsolt hangsúlyozta: nem vonják kétségbe, hogy a szlovák igazságszolgáltatás képes lesz ellenállni a politikai nyomásnak, utóbbi azonban nagyon erősen jelen van, hiszen korábban a szlovák miniszterelnök és a belügyminiszter közös sajtótájékoztatón jelentette be: Malina Hedvig találta ki saját megveretését, hogy a besározza a szlovák kormányt. Ez a koncepció, aminek bebizonyítása meglehetősen komoly érdeke a szlovák államnak - tette hozzá Németh Zsolt, aki szerint a magyar kormánynak ebben a helyzetben határozottan és világosan ki kell nyilvánítania aggodalmát.

Pártatlan igazságszolgáltatásról beszált Gyurcsány

Gyurcsány a hétfői találkozó után a távirati irodának azt mondta, szóba került a magyar diáklány ügye is. A kormányfő szerint "közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket, és ez tudja leszerelni a kétkedőket."

A kérdésre, hogyan reagált Fico a felvetésre, a miniszterelnök emlékeztetett, a szlovák álláspont ismertetésére nincs jogosítványa, s ha erről nyilatkozna, "az diplomácia szempontból semmiképpen sem lenne elegáns. Nem mondhatok többet annál, hogy vita nem volt a felek között" - válaszolta Gyurcsány.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt - feljelentése szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két héttel az inzultus után azzal zárta le a nyomozást, hogy az eset nem történt meg: Hedvig csak színlelte a történetet. Két polgári személy - az egyikük időközben öngyilkos lett - hamis tanúzás és a vallomást hitelesítő esküvel kapcsolatosan felmerült kételyei miatt feljelentést tett a lány ellen, és az ügyben vádindítvány született. Ennek nyomán a bíróság akár öt évi szabadságvesztésre is ítélheti a panasza mellett következetesen kitartó magyar egyetemistát.

Csütörtökön időközben a szlovák rendőrség kihallgatott egy nyitrai férfit, aki szerint Malina Hedviget tavaly augusztus 25-én valóban bántalmazták és ő ismeri az egyik tettest is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK