A német EU-elnökség azt kéri, hogy a lengyelek kivételével a többi tagállam engedélyezze a kormányközi konferencia összehívását.

Angela Merkel német kancellár pénteken azt javasolta, hogy az EU 26 tagállama, azaz Lengyelország kivételével az összes többi tag döntsön egy kormányközi konferencia összehívásáról az EU-alkotmányt felváltó új szerződés kidolgozására - közölte a kancellár szóvivője, Ulrich Wilhelm péntek este Brüsszelben.

A javaslat válasz arra, hogy Varsó nem fogadta el a soros német EU-elnökség javaslatát a szavazási súlyok rendszerének módosítására, s ezzel akadályozza a csúcs sikeres befejezését.

"Lengyelországnak azután meglesz a lehetősége, hogy ősszel, a kormányközi konferencián csatlakozzon az európai konszenzushoz" - tette hozzá a szóvivő.

Az EU-tagok eredetileg is azt tervezték, hogy az év második felében egy kormányközi konferencián dolgozzák ki a 2005-ben elbukott EU-alkotmányt helyettesítő, az unió hatékony működéséhez elengedhetetlen változásokat mégis hatályba helyező új szerződés konkrét szövegét. Eddig azonban ennek az volt a feltétele, hogy a mostani EU-csúcson a tagállamok egyetértésre jussanak e szerződés lényegéről, alapvető pontjairól: azaz a kormányközi konferenciára már csak a szövegezés maradt volna. A következő EU-elnökség, Portugália már előre jelezte, hogy másként nem is vállalja a konferencia összehívását - Angela Merkel német kancellár pedig múlt vasárnap egyértelműen elutasította, hogy az egyik legfőbb vitás pont, a lengyelek által szorgalmazott szavazati súlymódosítás ügyében a döntést a kormányközi konferenciára hárítsák. Így tehát a német javaslat - már ha egyáltalán megkapja a többi tagállam támogatását - bizonyos fokig mindenképpen kudarcot jelentene. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy ez csak egy újabb nyomásgyakorlás a lengyelekre.

Diplomaták szerint jogilag lehetséges egy kormányközi konferencia összehívása úgy, hogy azt nem szavazza meg az összes tagállam: ehhez elég a többségi döntés, s ilyen már történt is, 1985-ben, Margaret Thatcher akkori brit kormányfő ellenkezése dacára. Ugyanakkor ahhoz mindenképp az összes tagállam egyöntetű határozatára, így Lengyelország jóváhagyására is szükség lesz, hogy a kormányközi konferencián esetleg születő döntések majd érvénybe léphessenek.