ENSZ-ellenőrök érkeznek kedden Észak-Koreába

2007.06.22. 21:35

ENSZ-ellenőrök érkeznek kedden Észak-Koreába, hogy helyi tisztségviselőkkel közösen megkezdjék a jongbjoni atomerőmű lezárásának ellenőrzésével kapcsolatos részletek kidolgozását - közölte pénteken Bécsben Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője.

Kevéssel korábban Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes - az amerikai küldöttség vezetője az észak-koreai atomprogram felszámolásáról tartott hatoldalú tárgyalásokon - azt mondta Szöulban, hogy "nagyon hasznos" tárgyalásokat folytatott Észak-Koreában, s hogy Phenjan kész teljesíteni a nukleáris leszereléséről kötött februári megállapodást, hajlandó azonnal leállítani plutóniumtermelő atomreaktorát.

Az atomleszerelésért cserébe Phenjan jelentős energetikai segélyeket és biztonsági garanciákat kap a februári megállapodás értelmében, s tárgyalások kezdhet az Egyesült Államokkal a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról.

Hill az észak-koreai külügyminiszterrel és a hatoldalú tárgyalásokon részt vevő észak-koreai delegáció vezetőjével találkozott Phenjanban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK