Belgrád európai módra, nagy körültekintéssel meghozott határozatot vár Koszovó kérdésében - jelentette ki pénteken Boris Tadic szerb államfő az Európa Tanács 1000. miniszteri tanácskozásán Belgrádban.

A nagyköveti szinten megtartott ülés résztvevői hitet tettek egy olyan egységes Európa létrehozása mellett, amely a tagjai által vallott egyedi értékek tiszteletben tartásán alapul.

Az ET 47 tagállamának képviselőihez szólva a szerb elnök leszögezte, hogy a koszovói kérdés nem pusztán Szerbia, hanem egész Európa gondja. Tadic szerint Koszovó függetlenné válása - amelyet az Egyesült Államok szorgalmaz a legerőteljesebben - mindenki számára veszélyes lenne, s ezért európai módra, a kontinens hagyományaival összhangban kell megoldani a problémát.

- Hisszük, hogy konstruktív párbeszéddel, további tárgyalások révén eljuthatunk a minden érintett számára elfogadható kompromisszumos megoldáshoz. Meggyőződésem, hogy tudunk olyan döntést hozni, amely széles körű autonómiát biztosít Koszovónak, ugyanakkor megőrzi Szerbia területi épségét és szuverenitását - jelentette ki Boris Tadic.