EU-csúcs: állítólag megállapodás született

2007.06.23. 1:41

Több forrás szerint szombatra virradó éjszaka megszületett a megállapodás a brüsszeli EU-csúcson Lengyelországgal az uniós alkotmány felváltására szolgáló szerződésről. Német részről viszont egyelőre nem erősítették meg a hírt, s a lengyel delegáció egyik tagja is azt közölte: egyelőre túl korai lenne ezt bejelenteni.

Ha valóban létrejött a megállapodás Varsóval, abban kulcsszerepet játszott, hogy péntek este több európai vezető is szinte folyamatosan telefonon tárgyalt Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnökkel. Az egyezségben állítólag az szerepel, hogy a minősített többségi döntéseknél alkalmazandó új rendszer, a "kettős többség" csak 2017-ben lép életbe, miközben a csúcson tárgyalt szerződés többi része a várakozások szerint már 2009-ben, még a következő európai parlamenti választások előtt.

A német elnökség időközben közzétette legújabb javaslatcsomagját, amely komoly engedményeket ad két másik "problémás" országnak, Nagy-Britanniának és Hollandiának. (A britek például elérték, hogy az EU alapjogi chartája számukra nem kötelező.) Tony Blair szóvivője elégedetten kommentálta a fejleményeket, s közölte: ennek alapján úgy látják, a szigetországban nem kell majd népszavazást tartani a szerződésről.

Ugyanakkor - váratlan fordulatként - mintegy 10 ország éjszaka jelezte, hogy elégedetlen a német javaslattal (nyilván a túl nagy engedményekkel), s hogy annak alapján nem lehet elkezdeni a szerződés végleges megszövegezésére hivatott kormányközi konferenciát. Ezen államok - például Olaszország, Belgium, Finnország, Görögország és Ausztria - állítólag most egy ellenjavaslaton dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK