A választások előrehozására készül a hétfői brit sajtó szerint Gordon Brown jelenlegi brit pénzügyminiszter, aki szerdától Nagy-Britannia miniszterelnöke lesz. Egy friss felmérés szerint a kormányfőcsere máris megnövelte a Munkáspárt népszerűségét.

A hétfői The Times és a The Sun egybehangzóan állítja: az új miniszterelnök egy éven belül választásokat írhat ki mandátuma megerősítésére. A legvalószínűbb dátum jövő június, de a The Sun úgy tudja, hogy Brown az idén ősszel rendezendő választásoktól sem riadna vissza.

Mindkét lap kiemeli, hogy az új Labour-vezér a váltást szentesítő vasárnapi rendkívüli munkáspárti kongresszuson bejelentette egy "választási koordinátor" kinevezését. A koordinátor a párt feltörekvő ifjú csillaga, a 40 éves Douglas Alexander közlekedési miniszter lett. Brown egyik félmondata szerint erre azért van szükség, hogy a Labour "ne csak megvívni, hanem megnyerni is képes kegyen egy általános választást ... amikor a miniszterelnök annak kiírása mellett dönt".

Az ellenzéki Konzervatív Párt jó ideje hangoztatja, hogy a vezetőváltás után előrehozott választásokat kell kiírni. A Labour 2005-ben ugyanis azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy Blair a teljes mandátumát kitölti a kormány élén, és Brownnak így nincs választói felhatalmazása a hatalomgyakorlásra.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint azonban lehet, hogy a toryk nem járnának jól egy idő előtti választással. A személycsere ugyanis máris felhozta a Munkáspártot, amely nyolc hónap óta először népszerűbb, mint a konzervatív ellenzék. A The Observer, a legnagyobb baloldali brit hetilap megbízásából készült júniusi felmérés szerint az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártra jelenleg a választók 39 százaléka voksolna. Ez négypontos javulás a múlt havi közvélemény-kutatási eredményhez képest. A Konzervatív Párt szavazótábora 1 százalékponttal 36 százalékra apadt.

A felmérés kimutatta azt is, hogy Brown jelenleg a választók 40 százaléka szerint alkalmasabb a miniszterelnöki tisztségre, mint a toryvezér David Cameron, akit csak 22 százaléknyian tartanának jobb kormányfőnek Gordon Brownnál. A jelenlegi kormány mandátuma 2010-ig szól.

Brown vasárnap vette át hivatalosan a kormányzó Munkáspárt vezetését Tony Blair távozó miniszterelnöktől, aki szerdán a kormányfői posztot is átadja neki.