Indiában toboroz munkaerőt Lengyelország, miután az elmúlt három évben több százezer lengyel építőmunkás költözött más európai országba, ahol így súlyos munkaerőhiány kezd kialakulni. A varsói kormány aggódik, hogy nem lesz elegendő építőmunkás felújítani a lepusztult stadionokat és infrastruktúrát a 2012-es foci-Eb-re. A lengyel munkaügyi miniszter ezért egyezményt írt alá Új-Delhiben. A The Guardian szerint több százezer indiai próbálhat szerencsét Lengyelországban.

Lech Kaczynski lengyel elnök a közelmúltban megjegyezte, hogy nem talál munkásokat a lakásfelújításához. A vicc nem maradt hatás nélkül abban az országban, ahonnan több százezer építőmunkás költözött más európai országba az elmúlt években - írja a The Guardian.

A varsói kormány Indiában toboroz munkaerőt, mert Lengyelországnak stadionokat, szállodákat, repülőtereket és több száz kilométer autópályát kell építenie, elsősorban a 2012-es foci-Eb-re, de az évi 7 százalékos gazdasági növekedés miatt amúgy is nő a beruházási igény.

Anna Kalata lengyel munkaügyi miniszter megállapodást írt alá Új-Delhiben, hogy indiai építőmunkásokat csábítson hazájába. Egy indiai lap szerint Lengyelország lehet a következő népszerű célállomás az indiai munkaerő számára, jóllehet sokan még csak nem is hallottak az országról.

Ez nem az első alkalom, hogy a mai napig hagyományosan kivándorlóországnak számító Lengyelország külföldről igyekszik kipótolni az elvándorlásból adódó munkaerőhiányt. Gdansk kikötője 200 azerit és tadzsikot vett föl. "India nagyszerű ötlet" - mondta Jacek Bazan, a JW Construction építőipari vállalat munkatársa a The Guardiannek.

Az indiai építőmunkások már az 1970-80-as évektől kezdve népszerűek voltak a Közel-Keleten, ahol ezrek dolgoztak. A kereslet azonban azóta csökkent, és az igényeket igyekeznek inkább a régió országaiból kielégíteni.

A The Guardiannek nyilatkozó indiaiak azt mondták, remélik, hogy jelenlegi 10 ezer rúpiás (45 ezer forint) fizetésüket megduplázhatják. Lengyelországban ennek többszörösét is kereshetik majd, ugyanis az építőiparban megduplázódtak a fizetések az elmúlt években az építőipari fellendüléssel párosuló munkaerőhiány miatt.