Abbász Jordániából hozatna katonai erősítést

2007.06.26. 21:39

A palesztin elnök Izrael beleegyezését kérte, hogy egy dandárnyi fegyveres erőt áttelepíthessen Ciszjordániába a hatalma megerősítésére - közölték izraeli források kedden. Abbász korábban betiltotta az engedély nélküli fegyverviselést és robbanóanyagok engedély nélküli birtoklását Ciszjordánia területén.

Mahmúd Abbász előző nap találkozott Egyiptomban az izraeli miniszterelnökkel, és akkor vetette föl a kérést a katonai erősítést illetően. A palesztinok a Badr dandárt szeretnék áttelepíteni Jordániából Ciszjordániába - közölte egy kormányzati forrás. A kérést most vizsgálják Jeruzsálemben - tette hozzá.

Abbász miniszterelnöke, nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt. A Badr dandár a Fatah szervezet legjobban kiképzett és felfegyverzett katonai alakulata. Mintegy ezer emberből áll. Abbász hatalmát a Hamász radikális mozgalom fenyegeti, amely a Gázai övezetet már hatalmába kerítette, és vannak tartalékai Ciszjordániában is.

Korábban a palesztin elnök betiltott mindennemű engedély nélkül tartott lőfegyver birtoklását Ciszjordániában, a Hamász iszlamista szervezet fegyveresei elleni fellépés keretében..

KAPCSOLÓDÓ CIKK