Gordon Brown a brit miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is átadta a miniszterelnöki hatalmat Tony Blair brit kormányfő. Utódát, Gordon Brownt szerdán II. Erzsébet királynő felkérte a kormányfői poszt átvételére.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Brownt szerda délután, a londoni Buckingham-palotában fogadta II. Erzsébet királynő, és hivatalosan felkérte a kormányfői poszt betöltésére.

Nem sokkal korábban Brown elődje, Tony Blair járult az uralkodó elé, és benyújtotta lemondását a miniszterelnöki tisztségről. Gordon Brown a tizenegyedik brit miniszterelnök azóta, hogy II. Erzsébet trónra lépett; az uralkodó első kormányfője Winston Churchill volt. Brown egyben az 53. lakója a Downing Street 10. alatti hivatalos rezidenciának.

Tony Blair májusban jelentette be, hogy távozik a brit Munkáspárt éléről és a miniszterelnöki posztról. Utódlására a legesélyesebbnek Brownt tartották. A hatalomátadás érdekessége, hogy a brit politikai pletykák szerint Tony Blair 1994-es pártelnöki megválasztásának hátterében máig tartó politikai alku rejlik. A Munkáspárt másik erős emberének számító Brownt ugyanis Blair állítólag egy négyszemközti tanácskozáson bírta rá, hogy lépjen vissza a pártelnöki posztért folyó harcból az ő javára.