Pokolgépet hatástalanítottak London központjában

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nagyszabású terrorakciót előzött meg a brit rendőrség, amely bejelentések alapján egy autóba rejtett pokolgépre bukkant London szívében. A robbanószerkezetet, amelyet gázpalackokból, szögekből és gyújtószerkezetből építettek, ellenőrzött robbantással megsemmisítették a tűzszerészek. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya szerint "a potenciálisan működőképes" robbanószerkezetet a  Haymarket nevű utcában, egy járműben találták. Délután kiürítették a Hyde Parkot is, ahol egy másik gyanús autót vizsgálnak.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi források szerint egy nagyhatóerejű robbanószerkezetet találtak London központjában pénteken reggel, amely komoly veszélyt jelentett a környékre - írja a BBC. Az autóba rejtett pokolgépre a Haymarket, a londoni West End egyik színházi utcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében bukkantak rá. Ez London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt.

Szemtanúk egy zöld Mercedesről számoltak be, amelynek közeléből hajnalban a rendőrség gáztartályokat távolított el. Mások egy furcsán hajtó járművet láttak, amely egy szemeteskukának ütközve állt meg. A vezető ekkor kiugrott belőle, és elfutott - nyilatkozták a szemtanúk a BBC-nek. A járműre az egyik közeli éjszakai szórakozóhelyhez kihívott mentőautó személyzete figyelt fel. A mentősök azt látták, hogy a Mercedesből füst szivárog; ezután hívták a rendőrséget.

A rendőrség lezárta a környéket, a helyszínt pedig hajnalban egy kék műanyag sátorral fedték le, ezután a pokolgépet tűzszerészek hatástalanították. A brit rendőrség terrorelhárítási ügyosztálya vizsgálatot rendelt el a "potenciálisan működőképes" robbanószerkezet ügyében. A pokolgép gázpalackokból, nagy mennyiségű benzinből és szögekből állt - közölte Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

Egy gyanús nyitott turistabusz miatt a pokolgép hatástalanítása után néhány órával lezártak egy forgalmas utat London központjában. A jármű a Hyde Park keleti oldalán húzódó Park Lane-en áll, átvizsgáljék, és körülötte kétszáz méteres biztonsági övezetet hoztak létre. Valamivel később, péntek délután a londoni rendőrség az egész Hyde Parkot kiürítette. A hírek szerint a Hyde Park alá mélyen benyúló földalatti parkolóban vizsgálnak egy gyanús autót. A Park Lane sugárút és a Piccadily Circus környékének teljes lezárása miatt gyakorlatilag összeomlott London belvárosának közlekedése.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb, "súlyos" megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben; ennek hivatalos leírása szerint "nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen. A Haymarket utca környékén közlekedő buszok kerülő úton járnak. A Piccadily Circus metróállomását lezárták, a metrószerelvények megállás nélkül haladnak át. A BBC tudósítója arról számolt be, hogy London központja teljesen le van zárva, a rendőrség távol tartja a járókelőket.

Gordon Brown brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a COBRA-t. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport - amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét - egy felszín alatti, külön e célra kialakított bunkerben ül össze szükség esetén.

Éppen két hete ítélt az eljáró londoni bíróság több évtizedes börtönbüntetésekre hét brit állampolgárságú iszlámista terrorgyanúsítottat, akik a vád szerint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban terveztek robbantásos merényleteket, több ezer ember megölésének céljával. A sejt többek között a legdrágább londoni luxusszállodák ellen is merényletsorozatra készült; ezek föld alatti parkolóiban a most találthoz hasonló, gázpalackokkal megrakott, nyújtott limuzinokat robbantottak volna fel.

Az új brit kormány éppen az előző nap alakult meg, és a jövő héten lesz a második évfordulója a 2005. július 7-ei londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket. Ez volt az eddigi legvéresebb terrortámadás a brit fővárosban.