Újabb gyanús kocsi, újabb készültség Londonban

Vágólapra másolva!
A Piccadilly után a Hyde Parkot is ki kellett üríteni pénteken, mert a környék egyik parkolójában gyanús autót találtak a londoni rendőrök. Péntek hajnalban egy olyan autót fedeztek fel a rendőrök, amelybe gázpalackokból, benzinből és szögekből összeszerelt bombát rejtettek. Az újabb autót még csak vizsgálják, lehet, hogy ebben is bomba van.
Vágólapra másolva!

Kiürítették péntek délután a londoni Hyde Parkot és az Oxford Street egy szakaszát, mivel a rendőrség gyanús járművet talált. A brit belső elhárítás egyelőre nem emelte a terrorkészültség szintjét. A Scotland Yard lezárta a forgalom elől a Hyde Park keleti szélén húzódó, nyolcsávos Park Lane sugárutat, amelyet London legelegánsabb szállodái szegélyeznek, és amelytől nincs messze az amerikai nagykövetség sem.

A rendőrök a Park Lane-en lévő, a Hyde Park alá mélyen benyúló föld alatti parkoló előterében kezdtek vizsgálni egy gyanús autót. A Hyde Parkból kiterelték az embereket. A Park Lane-t teljes hosszában, a sugárút északi végén lévő Marble Archtól a déli Hyde Park Cornerig lezárták, és a gyanús kocsi körül 200 méteres biztonsági zónát alakítottak ki. Lezárták a forgalom elől a Marble Archtól induló világhírű bevásárlóutca, az Oxford Street egy részét is.

A járművet robbanószerkezetek felderítésére alkalmas, kamerával és érzékelőkkel felszerelt önjáró robottal kezdték vizsgálni. Rendőrségi források szerint a kocsiban valószínűleg nincs pokolgép, de a jármű "kapcsolatban van" a péntek hajnalban, London belvárosában meghiúsított merényletkísérlettel, amelyet szintén egy járműben elhelyezett, nagy erejű pokolgéppel akartak végrehajtani a Hyde Parktól mintegy másfél kilométernyire lévő Piccadilly közelében.

Nem hivatalos értesülések szerint a második jármű lehetett az, amellyel a hajnali robbantási kísérlet tettese elmenekült a helyszínről. A gázpalackokból, benzinből és szögekből összeállított pokolgépet a Scotland Yard terrorellenes osztagának tűzszerészei hatástalanították, miután a gyanús kocsira egy rosszullétes esethez kivonuló mentőautó személyzete felhívta a rendőrség figyelmét. Nem hivatalos értesülések szerint a pokolgép gyújtószerkezetét egy mobiltelefon hozta volna működésbe.

A merényletkísérlet környéke pénteken késő délután is le volt még zárva, csakúgy, mint a Hyde Park melletti sugárút. Ez a két városrész London legzsúfoltabb és legforgalmasabb negyedei közé tartozik, különösen a nyári idegenforgalmi főszezonban, és az egyidejű lezárás miatt gyakorlatilag összeomlott a londoni belváros közlekedése a pénteki csúcsforgalomban. Súlyos veszteségeket kénytelenek elkönyvelni a Piccadilly környékén működő bárok, mozik, színházak és éttermek százai is a zárlat miatt.

A brit belső elhárítás, az MI5 pénteken közölte, hogy nem változik a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje, amely jelenleg a második legmagasabb, vagyis "súlyos". Ennek hivatalos leírása szerint "nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen. A legmagasabb szintű terrorriadó a "kritikus", amelyet akkor léptethet életbe a kormány, ha küszöbönálló súlyos terrortámadásról kap hírszerzési figyelmeztetést. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető.