Japán is rakétákkal védené Amerikát

Vágólapra másolva!
Japánnak használnia kell rakétavédelmi rendszerét az Egyesült Államokat célba vevő ballisztikus rakéták ellen - sajtóhírek szerint ezt javasolja a japán miniszterelnöknek egy kormánybizottság.
Vágólapra másolva!

A kormánybizottság egyik tagja, Kitaoka Sinicsi szerint a testületben teljes volt az egyetértés, hogy különös az a helyzet, amikor Japánnak olyan jogrendje van, amely tétlenségre kárhoztatja a hadsereget. Egységes volt az az álláspont, hogy az ellenséges rakétákat "le kell lőni" - mondta Kitaoka.

A 13 tagú bizottságot azért hozták létre, hogy ajánlást tegyen Abe Sindzo miniszterelnöknek: milyen eszközökhöz nyúlhat a katonaság, ha támadás érné a szövetséges országokat. Olyan témáról van szó, amely feszegeti Japán második világháború utáni pacifista alkotmányát.

A miniszterelnöki hivatal egyelőre nem reagált a bizottság javaslatára. Japán kölcsönös biztonsági egyezményt kötött az Egyesült Államokkal, amelynek értelmében Washington Tokió védelmére kel, ha támadás éri. A szigetországban mintegy ötvenezer amerikai katonai állomásozik, miközben a japán hadsereg mozgásterét szigorúan behatárolja az alkotmány, amely tiltja az erő alkalmazását nemzetközi viták rendezésére.

Abe szorgalmazza az alkotmány átdolgozását. Ennek oka, hogy Japán tevékenyebb szerepet vállalhasson a globális biztonság szavatolásában, más országok segítségére lehessen válságos időkben.