Civil áldozatokat kér számon az afgán elnök

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el a légitámadásokban megölt civilek ügyében az afgán elnök. Afgán források szerint ugyanis legalább 45 civil vesztette életét, amikor a NATO-erők lebombáztak néhány házat egy dél-afganisztáni faluban.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai afgán elnök hivatala vasárnap bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot küldenek a dél-afganisztáni Hilmend tartományba, ahol a helyi hatóságok közlése szerint 45 polgári személy holttestére találtak a szövetséges erők légitámadásai után.

A helyzet nagyon feszült volt a hét végén a lázadás tűzfészkének számító térségben. A hatóságok újabb összetűzésekről számoltak be, Gereskben egy NATO-konvoj ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre, amely során két civil sebesült meg. A NATO és a szövetségesek szombatra virradóra végrehajtott légitámadásai után "civil áldozatokról kaptunk jelentéseket, és az elnök vizsgálatot rendelt el" - közölte Karim Rahimi, Karzai szóvivője.

Eddig negyvenöt holttestet találtak - közöttük nőkét és gyermekekét - a légitámadás után, amelyben 62 tálib is életét vesztette - közölte Dor Alisah, Geresk járás vezetője, aki a helyi vizsgálóbizottságot irányítja.

A mentők továbbra is a helyszínen dolgoznak, mivel lehetséges, hogy vannak még emberek a romok alatt. A Geresk járás Haider Abad falujában végrehajtott légi csapások öt házat döntöttek romba a rendőrség szerint.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és a szövetséges csapatok, amelyek saját vizsgálatot folytatnak az ügyben, tucatnyira becsülték a támadás polgári áldozatainak számát. "A jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint feltehetően
tíznél kevesebb polgári személy halt meg" - közölte John Thomas, az ISAF szóvivője.

A nemzetközi erők azzal vádolják a tálibokat, hogy élő pajzsként használják fel a civileket, akik közül többnek a holttestét az elesett lázadók között találták meg.

A légi csapásokat egy héttel azután hajtották végre, hogy a NATO hasonló hadművelete során ugyanabban a térségben huszonöt civil, közöttük kilenc nő és három gyermek halt meg, kiváltva az afgán elnök haragját.

A független afgán emberi jogi bizottság szerint több mint 380 polgári személy vesztette életét az év eleje óta a lázadók ellen végrehajtott különböző hadműveletekben. Tavaly mintegy 700 civil halt meg katonai akciók során.