Horgászaton békülne Bush és Putyin

Vágólapra másolva!
Közös vacsorával és horgászattal hozná helyre az utóbbi időben megromlott orosz-amerikai viszonyt a két ország vezetője. George Bush szüleinek nyári rezidenciáján fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök informális találkozot tart: vasárnap este együtt vacsoráznak, és a programok között közös horgászat is szerepel. Az alig egynapos találkozóra Putyin vasárnap délután érkezett meg.

A BBC tudósítója szerint egyik országban sem számítanak komoly áttörésre. A meghívó fél, az Egyesült Államok számára a találkozó célja leginkább az, hogy valamelyest helyreállítsa a bizalmat a két ország kapcsolatában, amely megromlott az utóbbi időben.

Vita van a Kelet-Európába tervezett rakétavédelmi rendszerről, amely ellen az oroszok hevesen tiltakoznak, és nem egyeznek az álláspontok Koszovó kérdésében sem: Bush hajlik arra, hogy a tartomány függetlenséget kapjon, míg Moszkva nem fogadja ezt el. A kapcsolatokat terheli az is, hogy nemcsak jogvédők, hanem vezető amerikai politikusokis bírálták az orosz hatóságokat, amiért szerintük nem tartják be a demokratikus szabályokat.

A nagy médiafigyelemmel övezett találkozó előtt háborúellenes tüntetők százai gyülekeztek a festői szépségű város, a Maine állambeli Kennebunkport központjában, és bár főként Busht kritizálták, a bírálatokból Putyinnak is kijutott.

A megmozdulás résztvevői emlékeztették az amerikai elnököt az iraki háború növekvő népszerűtlenségére. Az arab országban zajló hadműveletek belföldön és külföldön egyaránt alaposan megtépázták a washingtoni kormányzat tekintélyét. A tömegben többen narancssárga rabruhát és kötött fejfedőt viseltek, ily módon emlékeztetve Busht a guantánamói börtöntáborban őrzött terroristagyanús személyekre, akiknek fogva tartását számos bírálat érte.

A tüntetők koporsóba helyezték a New York-i Szabadság-szobor kicsinyített mását, s jelképes temetési menetet tartottak, azt sugallva, hogy a Bush-kormányzat politikája miatt végső búcsút kell venniük a szabadságtól. A bírálatokból Putyinnak is kijutott, őt az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföldön a szakadár muzulmán fegyveresek ellen indított hadműveletei miatt kritizálták. A közelben amerikai zászlókat lengető ellentüntetők csoportosultak, akik támogatásukról biztosították Bush elnököt.