Összedolgoztak a nagy-britanniai támadók

Vágólapra másolva!
Egyre közvetlenebb a kapcsolat a glasgow-i támadás és a londoni pokolgépek között - közölte a brit rendőrség, amely szerint napokon belül részleteket lehet tudni arról, hogy pontosan kik az elkövetők és milyen csoporthoz tartoznak. A miniszterelnök már most kijelentette, hogy az al-Kaida áll a támadások mögött. A brit rendőrség közben újabb gyanús autót robbantott fel.
Vágólapra másolva!

Magabiztosan nyilatkozott a brit rendőrség a glasgow-i repteret ért támadás és a Londonban talált, autókba rejtett pokolgépek ügyében. Egyre egyértelműbb a kapcsolat a glasgow-i és a londoni esetek között - jelentette ki az antiterroista tevékenységért felelős főrendőr, Peter Clarke vasárnapi sajtótájékoztatóján a BBC News Online szerint. Hozzátette, teljesen biztos benne, hogy a következő napokban és hetekben lényegi információik lesznek a támadók által használt módszerekről, arról, hogy milyen hálózathoz tartóztak, és hogy miként tervezték meg akcióikat.

A nyomozás során több ezer órányi olyan felvételt néznek végig, amelyet térfigyelő kamerák készítettek. Ezek hasznosnak bizonyultak a 2005 júliusi londoni robbantások után is. A rendőrség emellett a lakosság segítségét is kérte. Közzétették annak a terepjárónak a rendszámát, amely szombaton nekihajtott a glasgow-i reptér épületének. Olyanok jelentkezését várják, akik az elmúlt hetekben látták a járművet.

Másik gyanús autót robbantottak fel

Vasárnapi rendőrségi beszámoló szerint a kórház parkolójában is találtak egy gyanús járművet, amelyen a hadsereg tűzszerészei ellenőrzött robbantást hajtottak végre - ennek pontos oka vasárnap estig nem vált ismertté. Kiderült az is, hogy előző este, amikor a glasgow-i után a liverpooli John Lennon repülőteret is lezárták, ennek előzményeként a légikikötő parkolójában szintén gyanús járművet találtak, amelyen ugyancsak ellenőrzött robbantást hajtottak végre.

A glasgow-i merényletkísérlethez használt kocsiban csaknem ugyanolyan pokolgépet találtak, mint amilyenekkel előző nap London zsúfolt belvárosában próbáltak egyelőre ismeretlen támadók két robbantásos merényletet elkövetni - számolt be az MTI londoni tudósítója. Londonban is autókba rejtették a robbanószerkezeteket, amelyek egyenként 60 liter benzinből, valamint propángáz-palackokból és szögekből álltak. Szakértői becslések szerint egy ilyen összetételű robbanószerkezet 350 méteres körzetben képes jelentős rombolásra, és több száz emberélet kioltására alkalmas - írta az MTI tudósítója.

Pokolgép egy bár mellett

A londoni pokolgépeket a város legzsúfoltabb pontján, a West End színházi és szórakozó negyedének közepén hagyták a merénylők, két Mercedesben. Az egyik kocsi a Piccadilly Circus, London mértani központja és szinte kultikus, mindig tömegek által látogatott találkozóhelye közelében, egy zsúfolt bár előtt parkolt, amikor teljesen véletlenül felfedezték benne a mobiltelefonos gyújtószerkezettel ellátott pokolgépet.

A Tiger Tiger bárban, amely előtt a Mercedes parkolt, a kritikus időpontban ötszázan tartózkodtak. A másik robbanószerkezetet rejtő Mercedes nem messze, a Trafalgar téren parkolt, tilosban, ezért elszállították a városon keresztül a Hyde Park melletti gyűjtőhelyre, ahol a személyzet vette észre a gyanús szerkezetet.

Brown az al-Kaidát sejti a háttérben

Bár a rendőrség szerint a következő napokban derülhet ki, hogy a támadók mely csoporthoz tartoztak, Gordon Brown brit miniszterelnök már vasárnap délelőtt, a BBC televízió politikai magazinműsorában azt mondta, hogy az ország "al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről". Brit hivatalos részről ez volt az első olyan nyilatkozat, amely nevén nevezte az Oszama bin Laden vezette hálózatot a Londonban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletekkel kapcsolatban.

Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, Brown miniszterelnök terrorellenes főtanácsadója a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapban, a News of the Worldben a merényletkísérletekről azt írta: az al-Kaida a Bagdadban és Baliban alkalmazott módszereit és eszközeit "importálta" Nagy-Britanniába, mivel az elmúlt napokban megkísérelt támadások kitervelői ugyanazt a technológiát és műveleti módszert alkalmazták, mint "bagdadi és bali bajtársaik".

Személyautó nem mehet reptér közelébe

A rendőrség vasárnap estig - a glasgow-i merényletkísérlet két végrehajtójával együtt - öt személyt vett őrizetbe, és tovább tartott a hajtóvadászat a támadási kísérletek kitervelésének további részvevői után. A rendőrök egyebek mellett glasgow-i és liverpooli lakásokat kutattak át.

A "kritikus" szintre emelt készültség intézkedései között szerepel, hogy magánjárművel gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagyobb brit repülőterek. Személyautóval annyi időre sem lehet odaállni a terminálok épületei elé, ameddig az utazók a kocsiból kiszállnak. A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég vasárnap azt kérte, hogy az utasokat családtagjaik és barátaik ne kísérjék ki a repülőterekre, illetve ne menjenek ki eléjük. A brit légikikötők utastermináljai előtt vasárnap hatalmas, esetenként több száz méteres sorok alakultak ki, mert az utazókat már a bejáratnál ellenőrzik.