Az EU vezetőivel parádézhat Mugabe

Vágólapra másolva!
A EU soros elnökségét tegnaptól betöltő Portugália kész meghívni Robert Mugabe zimbabwei elnököt az ez év decemberére tervezett EU-csúcstalálkozóra. Az uniós tagállamok kifogásolják Mugabe megjelenését a találkozón.
Vágólapra másolva!

José Socrates portugál miniszterelnök a Guardian szerint meghívta a 2007. decemberi, EU-Afrika csúcstalálkozóra Robert Mugabe zimbabwei államfőt. Mugabe országa ellen több enmzetközi szankció van érvényben a szabadság- és politikai jogok megsértése miatt.

Nagy-Britannia egyértelműen elzárkózott Mugabe meghívásától, és több uniós tagállam is csatlakozott hozzájuk. Azonban az Afrikai Unió (AU) a találkozó egyik feltételéül szabta, hogy minden afrikai országgal szemben az egyenlő elbánás elvével éljenek. Ezért ma este Socrates és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság portugál elnökével az AU ülésére Ghánába utazik, amin Mugabe is jelen lesz.

Utoljára 2000-ben tartottak EU-Afrika csúcstalálkozót, a következő - 2003-ra tervezett - csúcs pedig épp a Mugabe körül zajló vita miatt hiúsult meg. Most azonban a Guardian szerint már megkezdődtek az előkészületek a több mint 80 európai és afrikai vezető lisszaboni összejövetelére, ami azt jelezheti, hogy Portugália elfogadta az Afrikai Unió feltételeit. Socrates kijelentette, Európa külpolitikai helyzetének szempontjából fontosnak tartja a találkozó létrejöttét, amiért kész meghozni ezt az áldozatot.

A Guardian állításának ellentmond, hogy lisszaboni kormányzati képviselők tagadták a meghívást. Szerintük felvetődhetnek egyéb lehetőségek is. "Legtöbben az európai és kimondatlanul az afrikai oldalon is azt szeretnék, ha Mugabe nem lenne ott"- nyilatkozta a brit lapnak egy EU-hivatalnok. "Az igazi kérdés, lehet-e találni kielégítő megoldást" - mondta.

Mugabe 27 éve áll Zimbabwe élén. Az ellenzéket kemény kézzel elnyomják az országban, a gazdaság a világ egyik legsúlyosabb mélyrepülését éli évek óta. Mugabe pártja szerint nem jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson, igaz, hatalomból történő távozásának egyelőre se menetrendje, se pontos időpontja nincs.